Реклама / Ads
26| 5840 |05.12.2014 НОВИНИ

Френският посланик: Съдебната ви система гони инвеститорите

.
Френското посолство в София
Има огромен проблем в българската съдебна система. Има гнили ябълки навсякъде. Това е задкулисие и не се знае с какви групировки, партии и дружества има връзки съдът. Това заяви сензационно френският посланик Ксавие Ларен дьо Кабан в сутрешния блок на bTV.
 
Повод за горчивите констатации е разследване за изгонването на френска фирма от страната ни. Дьо Кабан коментира случай, при който компанията е преминала в ръцете на синдика Панайот Велков. Това е същият Велков, който нашумя покрай скандалното си появяване в сградата на ТВ7 преди няколко месеца. Тогава медии обявиха, че синдикът е пратен там по настояване на Делян Пеевски. Според посланик дьо Кабан съдийката по делото е отсъдила неправомерно решение за фирмата „Белведер“, която има оборот във Франция около 900 милиона евро. Ставало дума за финансова схема за кражба на фирма и съсипване бизнеса на чужди инвеститори.

Съдията, за да отсъди това, трябва или да е некомпетентна, или корумпирана. Става дума за съдия Румяна Ченалова. Това е нещо, което показва, че има гнили ябълки в съдебната система, смята дипломатът. Ченалова бе в центъра на скандал с уж "случайното" назначение на магистрат по дела срещу фирми, близки до собственика на КТБ Цветан Васшилев. Във всички тя отсъжда в полза на опонента - фирми от кръга на Пеевски.

 

Френският посланик е разговарял с министъра на правосъдието миналия вторник. Аз поисках да се стартира разследване за действията на синдика, защото синдиците са от списък, подписан от министъра. В министерството Инспекторатът може да провери дали синдикът действа правомерно и дори е негово задължение, обясни посланикът. Той е сезирал още ВСС, главния прокурор, вицепремиерите, шефовете на парламентарни групи и Европейската комисия, от които очаква да се намесят в скандалните случаи.

 

Според управителя на френска компания, инвестирала у нас, фирмата му е жертва на българското законодателство и магистрати. Френска компания за производство и търговия с вина и водка се оказва с подменен мениджмънт след съдебно решение миналия петък. Фирма, доставчик на рекламни услуги, завежда иск срещу френската компания за несъстоятелност, за неизплатени 114 000 лева.

 

„След няколко дни се появи друга компания и те започнаха дело за несъстоятелност. Името на компанията е „Агротехнолоджи“. Според съда тази компания предлага услуги, маркетингови услуги. Ние такива услуги не сме използвали. Ние не познаваме тези хора. Те просто ни информираха – дължите ни пари, трябва да платите. Съдът реши да назначи синдик с цел да контролира моите действия и цялата дейност на компанията”, разказа отстраненият управител на компанията Николаос Смирноф.

„Френската компания предприема екшън план за погасяване на задълженията си. „След няколко дни и след одобрение на синдика, ние платихме. Платихме на тези две компании в края на октомври, но продължаваме да сме в процес на несъстоятелност, въпреки че обжалваме многократно”, обясни Смирноф.

 

Френската фирма за производство на вино и водка очаква предварителната обезпечителна мярка да падне, но се случва друго. „Миналия петък съдът реши синдикът да ме замени напълно като управител в двете компании. Така аз вече нямам никакви правомощия като управител, въпреки че ние нямахме никаква информация за втората фирма и фактура. Въпреки това ние платихме. Платихме един месец и половина преди делото. И въпреки това беше взето съдебно решение за моята замяна. Това е един нонсенс. Ние опитахме многократно да обжалваме – на всички съдебни нива и до Върховния съд в София. Отлагането продължава, а имаше толкова бързо решение за това да бъда заменен като управител от синдика”, отбелязва Смирноф.

 

Гръцкият управител на френската фирма споделил пред bTV своите подозрения, че преминаването на компанията в чужди ръце е част от предварително подготвен план. Съдийката, взела решението, е Румяна Ченалова от Софийския градски съд, а синдикът е Панайот Велков.

 

Синдикът Панайот Велков, назначен да поеме контрола над френската компания, е довереник, който съдия Ченалова и друг път е назначавала в коропративни спорове. При делото за несъстоятелност срещу ТВ7, когато Николай Бареков прави иск за несъстоятелност срещу телевизията "случайно" за съдия е избрана Ченалова. И там Панайот Велков отново е пратен като синдик. Телевизията е окупирана от гардове на фирмата „Делта гард”. Същата фирма вече охранява и френския производител на алкохол. Когато е назначен за синдик на ТВ7, Велков сключи договор за почти 1 милион лева за сметка на закъсалата телевизия с охранителната фирма.

„Това, което се случва на нас, е по същия сценарий, в който е направено с телевизионния канал ТВ7, но това не е единственият случай. Този случай просто е публичен. Има и други подобни казуси, за които аз не искам да споменавам, за да не говоря от името на други компании. Но това се случва и на други инвеститори в България”, категоричен е Смирноф.

 

Синдикът Панайот Велков има лиценз за дейността си от май тази година. На фона на този скромен опит съдия Ченалова му поверява контрола върху поредна голяма компания.

 

От френската компания решават да направят проблема си публичен. „Решихме да се обърнем към властите на европейския съюз. Вече се свързахме и с френското посолство, защото това вече не е местен въпрос”, казва Смирноф.

„Ако случаи като нашия продължат да се случват в бъдеще, ако това продължава да се случва с други компании, тогава няма причина тук да се инвестира”, категоричен е бизнесменът.

 

В становището на Софийския градски съд се казва следното:

В средата на 2013 година едното от дружествата и собственикът им са депозирали молби за откриване на производство по несъстоятелност с твърдения, че са неплатежоспособни. Към момента по настоящото дело, образувано по молба на кредитор, е приключила размяната на книжа и предстои насрочване. Наложени са предварителни обезпечителни мерки.

 

Сметките на едно от дружествата са запорирани изцяло по други производства и са основно за задължения към държавата. Съдът не е ограничавал дейността на дружествата и тя продължава и в момента. Запечатани са временно определени помещения в администрацията с цел осуетяване изнасяне или унищожаване на документация.

 

Към момента е сезирана прокуратурата за констатирани от синдика действия, целящи разпиляване на имуществото. Установени са и нови тежки умишлени действия по източване на имущество, за които предстои изготвянето на сигнал до прокуратурата.”

От изнесените примери става ясно, че във Франция все по-често ще се говори, че да се инвестира в България е опасно. Можеш да загубиш бизнеса си и дори фирмата си, при това с помощта на хора о съдебната система, е горчивиата констатация на посланик Ксавие Ларен дьо Кабан.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5906 |28.11.2014 Борисов се похвали: Стратегията за съдебната система готова до месец . 1| 5100 |24.11.2014 Протести пред Съдебната палата и Фейсбук заради тефтерите на Златанов . 12| 4760 |17.11.2014 Борисов: Съдебната реформа е дело на съдиите и прокурорите . 6| 5005 |13.11.2014 Френският посланик обезпокоен от структурата на "Борисов 2"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads