Реклама / Ads
12| 4745 |17.11.2014 НОВИНИ

Борисов: Съдебната реформа е дело на съдиите и прокурорите

.
Бойко Борисов
Растежът на икономиката е изключително важен. От друга - с този бюджетен дефицит от 3,7% не може да се продължава, защото маастрихтските критерии са категорични – до 3%. Затова аз напомням, че преди година и половина им оставихме държавата с 0,48% бюджетен дефицит.
 
Само за една година той мина над 3%, и то без реформи, а само с негарантирани плащания, с популистки и откровено неизпълними идеи. Няма човек, на когото не му се иска доходите на хората да са високи или цената на тока да е ниска. Това каза премиерът Бойко Борисов пред сп. "Life"


Няма човек, на който да не му е приятно всичко да е по мед и масло. Но нашето верую е било винаги, че трябва да харчим толкова, колкото произвеждаме като държава. Така че пострадалата държава България, спрените еврофондове – това са задачи, които за кратко време трябва да бъдат изпълнени, посочи Борисов. Трябва да бъде възстановена репутацията на държавата, да се промени инвестиционният климат, да се направят реформи в съдебната система, категоричен е той.


Премиерът е категоричен, че реформата в съдебната система не трябва да се прави от политиците."Ние трябва да помогнем със закони в съдебната система и други нормативни промени, които трябва да бъдат придвижени. Но иначе самата реформа трябва да се извърши от съдии, прокурори и следователи - от тези, които са там". Аз се надявам като отговорни хора магистратите да чуят въпросите към политиците, зададени от цялото общество, за неефективната съдебна система, да четат мониторинговия доклад за съдебната система от ЕК, кой не става по-добър, а по-лош, посочва Борисов.

Бойко Борисов коментира и кражбата на скандалните тефтерчета на Филип Златанов. За мен е ясно, че случаят е същият, както при аферата „Костинброд”, която целенасочено удари ГЕРБ и е абсолютно фалшива. Там не бе доказано абсолютно нищо, но със съдействието на правораздавателни органи и медиите беше произведена една лъжа. Някак си с времето хората се убедиха, че ГЕРБ побеждават въпреки лъжите. Ние искахме тефтерчетата на Златанов да бъдат представени в парламента, ако изобщо има такива тефтерчета. Никой не ги е видял тези тефтерчета, посочи Борисов.

В актуализацията на бюджета предложихме да има пари, които да гарантират, че ще можем да изплатим на 4 декември депозитите, които са в КТБ. Трябва да се влезе в Европейския банков съюз, веднага да се смени репутацията на БНБ, категоричен е Бойко Борисов. Тя е абсолютно пропаднала, чрез смяна на ръководството, трябва да се привлекат външни експерти да направят цялата тази ревизия – аз вече съм говорил в тази посока с ирландския премиер, с колеги в ЕС. За четири години в света фалираха множество банки, а ние запазихме през тези години банковата система. БСП, ДПС и „Атака” фалираха КТБ. Тогавашните управляващи, са виновни за състоянието на КТБ, категорично посочи Борисов. Надзорът на БНБ, че не си е вършил работата. И правителството в лицето на премиера и на финансовия министър не са реагирали, когато е възникнал големият проблем. Вместо държавата да се намеси, да се интервенира вътре и да спаси банката, да махне управителя и да се проведат необходимите от съдебната власт процедури, тя бездействаше няколко месеца, за да потъне банката. Как сега наливаме пари в частни банки да ги спасяваме, а тогава не можеше ли Орешарски да извади от резерва, който казва, че е 8 милиарда лева, 1 милиард и да нямаме сега тези проблеми?, казва още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5328 |17.11.2014 Реформаторите Делчев и Караджов отказаха да седят заедно . 10| 4787 |15.11.2014 Борисов: Имаме си първото бебе в кабинета . 5| 4416 |14.11.2014 Куневисти бойкотираха избора за председател на Реформаторския блок . 5| 4553 |14.11.2014 Борисов: Радостен съм за парите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads