Реклама / Ads
117| 7045 |15.07.2011 НОВИНИ

Б. Борисов: Костов ми е ясен; надявам се Сидеров да не падне толкова ниско

.
Бойко Борисов
Няма да отида в НС на вота, защото няма отговорна политическа класа; никога не съм вярвал, че Костов и М. Димитров по такъв безобразен начин ще ни излъжат, че ще подкрепят правителството. Ако вотът мине, ставаме безработни, а идват избори, предупреди премиерът.
 

Въобще не смятам да защитавам кабинета при така зададените въпроси, какво значи провал за Шенген, попита по БНТ премиерът Бойко Борисов. Той напомни, че всички институции дали прекрасна оценка и през септември предстояло произнасяне на ЕК. Опозицията трябваше първо да каже, защо не са били усвоени парите на ЕС за Шенген. Ние го направихме, оправихме и границите; оттук нататък проблемът е чисто политически, стана проблемът в Гърция, в арабския свят и ЕС започна да мисли нови механизми. Критериите сме изпълнили на 100%, повтори Борисов.

Борисов припомни поговорката за това, че при казана на българите в ада нямало пазачи, защото българите сами се дърпали надолу. Преди няколко дни в Бавария и в Бундестага получихме абсолютна подкрепа за това, което правим, напомни Борисов. Разбирам опозицията да излезе и да каже - България не изпълни 100% от задачите, а 80%, но случаят не е такъв. Всяка държава може да има своите претенции, добави премиерът и каза, че опозициите в тези държави не обвинявали правителствата си, когато работата е свършена.

Докладът на ЕК за България ще бъде в две посоки - за операциите, направени от МВР, но ще бъдем и критикувани за слабостите в съдебната система, липсата на присъди, предположи министър-председателят. Във всички случаи той ще е обективен, и ние да пишем доклад, ще кажем същото, продължи той.

Мисля, че по времето на тези, които искат вот, държавата беше залята от магистрални грабежи, отвличания; сега текат делата на извъършителите - налги, килъри и пр.

Нападките за подслушванията не са основателни, те са поредният кьорфишек
, коментира още Борисов. Ще има контрол на подслушването и полицейското насилие, увери той. Имаше няколко операции, при които бяха допуснати грешки, както при записа на Роман Василев, не бива да се отрича това, но са извадени и поуки и се надявам повече да не се допускат, каза той. Но за това да искат вот и да пада правителството!, възкликна той.

Първият вариант е, че БСП, ДСП и Синята коалиция искат да девалвират парламента и да го направят говорилня, през месец да искат вотове, да ги видят хората, че съществуват. Вторият вариант е, че с вота трите партии, които са едно цяло оттук нататък, искат свалянето на правителството. Ако то падне, трите ще направят правителство, така ли, попита той и каза, че сините най-сетне са показали своята същност. Сега е време разделно, напомни премиерът и съобщи, че ако те направят кабинет, ще се докаже, че сините не са от една кръвна група с ГЕРБ. И сега се срещат с БСП и ДПС, шушукат, каза той. За мен е важно г-н Сидеров, както винаги е твърдял, да не падне толкова ниско. Г-н Костов ми е ясен. Убеден съм, че Сидеров няма да се нареди до тях.

Уважавам НС и парламентаризма и участвам, отговаряйки на питания. Но, когато искат да направят и политическа криза в едно островче на стабилност в региона, когато икономиката тръгва нагоре и толкова неща се направиха, когато усвояваме европари, строим магистрали, а те искат това да го няма, не бих отишъл в парламента. Няма отговорна политическа класа, констатира той. Никога не съм вярвал, че Костов и М. Димитров по такъв безобразен начин ще ни излъжат, че ще подкрепят правителството. Затова го направихме. А депутатите, които сега ни подкрепят, го казаха и си държат на думата.

До стотинка партийните субсидии сме дали за болните деца; като съберем след няколко месеца още, пак ще ги дадем. Ето в това е разликата между нас и другите партии, само за пари говорят, каза Борисов, който имал достатъчно работа в изпълнителната власт, за да се меси в работата на НС. С една промяна в наредбата парите може да се обложат с 10%-ен данък, но тогава ще видите как ще реагират депутатите от БСП, ДПС, Синята коалиция.

Всеки ваш въпрос е "разнобой", "провал", "пари в пликчета", възмути се премиерът, според когото въпросите можело да се задават от друга гледна точка. За НОИ има моя препоръка - да видя поне 3-ма специалисти в държавата, които са доказани експерти. Нямаше абсолютно никакъв скандал, има плурализъм на мнения, уточни той. Като знаем голяма част от пресата какви собственици има, с каква партийна обвързаност, ясно е, че се използва различна терминология.

Първата година беше по-слаба, втората по-добре, до края на мандата ще е още по-добре; няма да се кандидатирам за президент, за да си свърша работата, каза Борисов, но предупреди, че ако вотът мине, от ГЕРБ ще са безработни, а наближават и президентски избори.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 5651 |14.07.2011 Ив. Костов и Л. Местан се кандардисват за вота . 34| 4801 |14.07.2011 Костов даде рамо на Закона за дипломатическата служба . 25| 5984 |14.07.2011 Софиянски очаква сговор със сините, Костов - скептичен . 124| 5376 |13.07.2011 Ив. Костов: Паметта на Борисов е избирателна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads