Реклама / Ads
20| 6112 |05.11.2015 НОВИНИ

Фрог сметна: 82,5 млн. лв. отиват за ченгета, напуснали през септември и октомври

.
Около 82, 5 млн. лв. ще коства на държавната хазна, за да се изплатят обезщетенията на напусналите по спешност полицаи само през последните два месеца-септември и октомври, пресметна екипа на Фрог нюз. Положението става още по-тежко и заради факта, че от една година не са изплащани компенсации на пенсионираните ченгета.
 
Предвижда се броят на напускащите да скочи драстично. На скандалното заседание на Съвет за социално партньорство в МВР на 30 октомври т. г. се разбра, че с 200 % са се увеличили напускащите служители спрямо 2014 година.

По неофициални данни от началото на септември до днес са напуснали над 4000 държавни служители в МВР. На тях ще трябва да им се изплати обезщетение по ЗМВР в размер на една брутна заплата за всяка прослужена година, която е приблизително около 1000 лв. Така средно от бюджета на всички данъкоплатци извънредно в кратък срок Горанов трябва да се бръкне за 4000 служители около 80 млн. лв. Две трети от тях до 30 октомври т. г. не са имали никакво намерение да напускат МВР, което означава, че във времето тези разходи със сигурност щяха да се поемат от държавния бюджет поне за 4-5 години напред. Същите тези служители, които сега ще се възползват от ранното пенсиониране, допълнително ще натоварят и бюджета на НОИ, тъй като те не са достигнали необходимата възраст, техните вноски реално не са покрили разходите, които ще се направят за изплащането на тези ранни пенсии за в бъдеще.

След издадената вчера заповед на шефа на МВР Румяна Бъчварова за предсрочно освобождаване на всички служители, които са подали заявления за напускане, с едномесечно предизвестие от 30 октомври, се дължи допълнително обезщетение на служителите за неспазения срок на предизвестието по чл. 228, ал. 1 от ЗМВР. Това означава , че на над 2500 ченгета трябва да се брои допълнително по една брутна заплата, което прави сумата от 2,5 млн. лв. от бюджета за 2015 г.

По данни на високопоставени източници от МВР, от началото на 2015 г. всички ОДМВР-та в страната са натрупали стотици хиляди лева задължения към ЕРП-та и комуналните доставчици на услуги. Не трябва да забравяме, че от края на миналата година не са изплащани обезщетенията на напусналите полицаи, за което има стотици заведени дела срещу МВР и дължима законна и мораторна лихва над 10 на сто от неизплатените суми.

Притеснително е и обстоятелството, че както Фрог писа почти всички ръководни служители от МВР тихомълком зад гърба на полицаите, са се възползвали от изменението на параграф 49 от КСО и сега получават едновременно пенсия и заплата. Твърди се, че от тази възможност се е възползвал главния секретар на МВР Георги Костов. Директорът на ГДКП Христо Терзийски по всяка вероятност също ще се облажи от тази възможност, защото само преди няколко дни, според нашите източници, си е взел УП-то.

До момента полицаите казват, че официално ръководството на МВР не е разяснило предвидената възможност за държавните служители от МВР, които имат 27 години осигурителен стаж, да се възползват едновременно от пенсия и заплата. Явно тези поправки на практика обслужват интересите само на шефовете в МВР. В сектор сигурност има и други служби, при които също ще се изплащат подобни обезщетения, непредвидени в държавния бюджет за 2015 г. Фрог преди месец написа , че за сметка на липсата на хартия и консумативи в районните управления, шефовете в главните дирекции и МВР ползват персонално от 4 до 6 скъпо струващи за поддръжка леки луксозни автомобили, които имат среден разход от 25 литра бензин и дизел за 100 км. Твърди се, че Христо Терзийски ползва без притеснение 4 луксозни коли, а патрулките по провинцията едва ли не стоят на трупчета заради липсата на бензин. Половината от колите на гранична полиция плачат за ремонт и едва кретат. Ченгетата са изумени от фалша, с който управляващите обясняват как няма пари за полицаите, а в същото време се правят огромни разхищения за шефовете.

В МВР вече се носят слухове, че новият главен секретар ще е Христо Терзийски. Твърди се, че КОЙ го харесвал и държал той да поеме управлението на вътрешното ведомство. Името му наскоро се появи в друг скандал, от който се разбра, че е привикал разузнавача от дирекция на полицията Кирил Стоев, да му търси сметка как да свидетелства в съдебно заседание. Предупредил го, че ако не направи това, което се иска от него, ще трябва да си търси работа на друго място. Полицаи припомнят, че навреме Терзийски започнал като горски в с. Земен, кюстендилско.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 11910 |05.11.2015 ФРОГ позна: Европейският съд отхвърли кандидата ни за Генерален адвокат Атанас Семов! . 64| 20169 |04.11.2015 Фрог научи: Жандармерията в готовност да атакува протестиращите полицаи . 11| 8300 |04.11.2015 Само във Фрог: Изчезна полицай в деня на атентата срещу Алексей Петров, МВР крие . 4| 4913 |04.11.2015 Ченгета пред Фрог: Как Борисов ще накаже главсекът на МВР за участието му в протеста?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads