Реклама / Ads
17| 12975 |22.03.2018 НОВИНИ

Фрогоко: Не 16 млрд., а 55 млрд. лв. са откраднати от ДДС

.
Източник: БГНЕС
Докато главният прокурор Цацаров проверява пешеходните пътеки, а полицията и чиновниците обикалят и броят дупките, никой не желае да проверява изнесената информация за несъбран данък добавена стойност за 16 млрд. лв., от които 6 млрд. са отписани като несъбираеми.
 

Темата с несъбраните данъци и в частност ниската събираемост на ДДС и ДДС-измамите не е нова. Не случайно сме лидер в Европа по този показател. И сумата е стряскаща, но това е малка част от същинските суми по несъбрани данъци и ДДС. Тя обхваща само дължимите суми установени от НАП по данъчно-облагателни актове.

 

Миналата година във връзка с фалита на КТБ от НПО „Ние, гражданите” са направили анализ за драстичното увеличение на корпоративната престъпност, касаещ този фалит и един от параметрите на анализа бяха и несъбраните данъци и ДДС измамите, като по косвени показатели тези суми възлизат на между 3 и 5 млрд. лв. на година.

 

Още през 2012 г. под натиска на ЕС и критиките към Симеон Дянков за ниската данъчна събираемост беше изнесена информация, че само в сектор захарно производство на година се укрива и източва ДДС за над 250 млн. лв. След шумните ПР акции обаче последва пълно затишие.

 

"На сегашния етап големите медии почти не говорят по тази тема. Няма ги по студията и обичайните специалисти в материята като Менда Стоянова и Йордан Цонев. Не се чува и за нова инициатива за извънредно законодателство по линията Цонев – Пеевски за пладнешкия обир на държавата за разлика от инициативите им, свързани с първичното и вторично ограбване на КТБ. А тук официално посочените данни сочат, че става въпрос за поне три КТБ-та накуп. И няма как да е друго, тъй като най-големите нива на несъбран ДДС се очертават по време на управлението на НАП от приближения специалист на Пеевски – Бойко Атанасов", посочва пред Фрог нюз юристът Даниел Божилов от "Ние, гражданите".

 

Бойко Атанасов беше зам. - председател на НАП от 2009 г. до 2012 г., а по-късно от 2013 г. до 2017 г. беше и шеф на Агенцията. В периода на прекъсване беше понижен от финансовия министър Дянков, но по-късно беше възстановен и реабилитиран от правителството на Орешарски под натиска на Делян Пеевски. При поредната смяна в управлението след падането на Орешарски изтече и информация за срещите на Пеевски с Атанасов, на която Пеевски изрично му е забранил да подава оставка, независимо кой му я иска, защото имало още работа за вършене (вероятно тази работа е свързана с реабилитацията на Пеевски по извършваната в този момент данъчна проверка на имуществото му).

 

По-късно Атанасов беше повишен до заместник на Горанов в настоящото правителство, преди да бъде изпратен на заслужен отдих като зам.- председател на КФН. Същата комисия, която осъди Синдиците на КТБ да извършат задължителния по закон одит на КТБ, но след смяна на състава й не пожела съдебните решения да бъдат изпълнени. В тази връзка е ясно, че Владислав Горанов лъже, че не е наясно с несъбраните суми от данъци и източването на ДДС. 

 

От прокуратурата също не се чува и дума за евентуална проверка по отношение на лицата, точили ДДС. За това поведение също си има мотиви и обяснение. Независимо колко е добър или лош закона при сегашната правна уредба една от особеностите на този вид престъпление – източване на ДДС в такива огромни мащаби е, че то е невъзможно без съответния съпорт от данъчните служби.

 

Всеки регистриран търговец по ДДС е наясно за какви проверки и за какви процедури става дума при възстановяване на ДДС за няколко хиляди лева.   Но явно по отношение на определени фирми нещата не седят по този начин и всичко при тях се приема на юнашко доверие. А това без съдействие на данъчните органи и на прокуратурата не може да се случи.

 

За съжаление обаче всичките тези неудобни данни се покриват и се вижда явно нежелание на медиите да работят по темата. И за съжаление от изнесената информация за пореден път няма да произлезе нищо. Както за момента не произлезе нищо и от разследването на убийството на данъчния шеф, работещ точно в тази сфера.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6722 |22.03.2018 Парламентарна комисия вика на изслушване МФ и НАП за несъбраните 16 млрд.лв. ДДС . 0| 7002 |22.03.2018 Фрогоко: Прокуратурата и спецсъдът 1 година спасяват кожата на Бисер Лазов . 3| 6482 |16.03.2018 Фрогоко: Нов скандал зрее в здравеопазването заради кривите сметки с чуждите каси . 0| 5593 |15.03.2018 957 млрд. долара е общият военен бюджет на НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads