Реклама / Ads
28| 9717 |06.06.2016 НОВИНИ

ФРОГОКО: „Нови» F-16 от Португалия - лапаница или замазване пред НАТО

.
Португалски F-16
Голямата новина, потвърдена от експерти и за Фрог е, че «новите» изтребители за България, ще са стари F-16 от Португалия. За една група експерти бързането е за вземането на комисионни за президентските избори. За друга цели замазмаване на положението пред съюзниците преди срещата на върха на НАТО през юли.
 
Едното голямо плащане  за "новите" F-16 от Португалия /втора употреба, произведени някъде 1985 г./  от 1,5 млрд. за 8 самолета, както се говори, ще бъде през  2020-2021.  И ще е на гърба на едно  следващо правителство. През 2022-2023 ще се доплатят още 1.1 млрд.лв. Големите плащания ще са тогава, но комисионните ще се вземат сега, за което депутати и политици твърдят, че властта се подготвя за президентските избори.

Форсирането на сделката може да е и прах в очите на съюзниците. Генерали от резерва са на мнение, че форсирането на сделка за португалските F-16 се прави, за да се покаже на съюзниците от НАТО, че можем да сме не само потребители на отбрана и сигурност. А след това нещата ще си тръгнат по старому. Така както е от няколко петилетки насам.

Припомняме, че още по времето, когато министър беше Аню Ангелов, се заговори за закупуне на F-16 от Португалия.  Тогава се разминахме. F-16 купиха румънците. Сега депутатите май надскочиха ръста си с гласуването за модернизацията на армията или както се изрази един експерт, на 2 юни те покориха своя връх „Вола” в интерес на  войската. Но дали след време няма да се повтори историята че „обещението и решението, не е като изпълнението”, предстои да видим. Друг е въпросът дали българските пилоти искат точно този изтребител. Ала след като толкова дълги години са чакали напразно, то за тях и гълъбът може да се каже, че е орел.

Всяка потенциална сделка от страна на България няма да включва итребители F-16, които сега са на въоръжение в португалските ВВС. Това ще бъдат самолети, предоставени от САЩ по програмата за излишна военна техника (Excess Defense Articles - EDA) или изтребители от други държави от НАТО, които възнамеряват да заменят този тип с F-35. Изтребителите  модернизира Португалия.

Според запознати португалските F-16, макар и втора ръка,  са модернизирани.  Системите им за наблюдение позволявали да се вижда отделен човек от 40 км разстояние. В пакета, който ни предлагали португалците, влизало и обучението на пилотите.

Калин Драмски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4987 |05.06.2016 Станишев в Лисабон: За половин година Португалия е друга . 1| 4465 |18.05.2016 Фрогоко: Мина „Ораново” плаши с нови жертви, а продължава да работи . 1| 4135 |17.05.2016 Фрогоко: Ердоган имитира стабилност с „вражеските” кумове на дъщеря му . 27| 10759 |16.05.2016 ФРОГОКО: Бюрокрация души даването на бг-гражданство на чужденци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads