Реклама / Ads
4| 12373 |28.07.2017 НОВИНИ

Фрогоко: Проф. Тагарев пак ”забърка кашата” за избор на нов изтребител

.
Румен Радев и Тодор Тагарев
Бордът на комисията за избор на изтребител не е се съобразил със всички предложенията за промяна на критериите по методиката за избор на изтребител на Института по отбрана. Това се разбра от изслушването на бившия служебен министър на отбраната и бивш директор на Института по отбрана проф. Тодор Тагарев в анкетната парламентарна комисия.
 
Абсолютно не е имало конфликт между мен, като директор на Института по отбраната и ген. Румен Радев. Това каза проф. Тагарев пред журналисти, след като бе изслушан от временната парламентарна комисия, която проучва изпълнението на процедурата по придобиване на нов тип боен самолет. Със сигурност между него и мен не е имало конфликт, повтори проф. Тагарев. На предишното заседание на комисията при изслушването бившият министър на отбраната Николай Ненчев твърдеше, че е имало противоречия между проф. Тагарев и ВВС, което е забавило процеса.

Професор Тагарев изрази личното си мнение, което е застъпвал и като директор на Института по отбрана, че е по-добре да насочим вниманието си към закупуване на изтребител прехващач, който да се използва за въздушно патрулиране. В големите въздуши операции ще участваме заедно със съюзниците, каза той. Освен това, според него, това ще ни излезе по-евтино.

Тодор Тагарев е и за рестартиране на процедурата от гледна точка на неправилното, според него решение, да се водят преговори на два етапа, т.е. първо за 8 самолета и след няколко години за още толкова. „Аз лично бих отишъл към рестартиране на процедурата, включително със залагане на повече самолети. Въобще не е логично сега да сключим договор за 8, а след 5-6 години да преговаряме за още 8, защото няма да преговаряме за други 8, а ще преговаряме за същия тип самолети. Безумно е да вземем да експлоатираме 8 самолета от един тип и 8 от друг тип. Това е много тежко.“ Той предполага, че 12-14 са необходимите ни за въздушно патрулиране самолети. Концепциите за евтин самолет и за нов самолет са напълно различни и взаимно противоречиви, смята още проф. Тагарев.

Ако бъде забавено или отложено изпълнението на проекта, рискът за националната и регионалната сигурност неимоверно много нараства. Комисията в никакъв случай не би искала да поеме върху себе си такава грешка, каза председателят на временната комисия Емил Христов. И това е добре, но...Комисията май скоро няма да има доклад, пък и в него няма да има решение, а предложение и мнение за това, как е протекла процедурата за избор на нов изтребител и как е вземано решение.

Емил Христов, председателя на временнта комисия "Изтребител", беше добър офицер. Служил е в международен щаб в Ирак. Но не е нито пилот, нито дори от ВВС. Натрупа опит и като общинар в Стара загора. Но трябва да му е ясно под бомбето, че са го сложили за шеф на тази комисия, за да го използват. Накрая решението ще вземе премиерът Бойко Борисов. А временната комисия трябва час по-скоро да си свърши работата. Ясно е, че това няма да стане до лятното вакунцуване на парламента. Дано докладът и бъде изслушан в пленарна зала веднага след започване на работа от парламента през есента. Иначе всичко се забатачва и мечтата на българските ВВС за нов изтребител, ще си остане една мечта. А може и това да е целта - процедурата за избор да се върне на старта и да се започне всичко отначало.

Както и да е, трява да се помни мъдрата приказка на един бивш военен министър и генерал, че "не трябва се стреля по пианиста". С Грипен или Фантом в небето ще летят пилотите. Те избират, другото е тагаревщина, лобизъм, борба за комисиони и геополитически врътки.

И още нещо, докато в парламента се туткат и военният министър Каракачанов не получи разрешение да започне преговори за нов изтребител, ще се тъпче на място. Няма корекция на решението за двата инвестиционни проекта. Ако нещата отидат към следващи години и бюджети, то предвидените 3,5 млрд. за период от 12-13 години разсрочено плащане едва ли ще бъдат прехвърлени в бюджет-2018. И армията, и пилотите ще пият по една студена вода.
Наздраве!

Калин Джумайски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5338 |24.07.2017 Проф. Кантарджиев: Затихва най-голямото огнище на морбили . 0| 5460 |24.07.2017 Проф. Гюров: На 4-6 септември може да има земетресение у нас . 1| 6643 |10.07.2017 Проф. Ботев: В Македония - серия земетръси, в България ”затишие пред буря” . 0| 6747 |08.07.2017 Проф. Миланов към бияча: Говедо, как Господ ти дава сила да удряш жена?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads