Реклама / Ads
13| 17287 |09.10.2022 НОВИНИ

Тагарев: Лоша е идеята за самолети „Грипен“ , Радев урежда приятелите си

.
Тодор Тагарев
Като лоша идея определи бившият военен министър Тодор Тагарев идеята страната ни да взима на заем самолети „Грипен“ от Швеция. Той подчертава, че тя се прокарва с провокации кога и как ще можем да използваме закупените F-16. Тагарев уточни, че самолетите трябва да дойдат у нас 2025 година, а оперативна готовност военните задават да имаме чак за 2028 година.
 

„Това ще е така, ако ВВС и ръководството на МО се съпротивлява на постигането на оперативна готовност за F-16. Ние вече имаме хора, които се подготвят в САЩ, когато дойдат самолетите, има изградена инфраструктура и необходимата подготовка на екипа, ние можем да започнем практически веднага да изпълняваме поне от части контрол на въздушното пространство“, каза военният експерт пред БНТ.


Според него самите самолети „Грипен“, за които се говори не могат да дойдат утре, а чак след две три години, когато можем да ползваме и F-16.


„Авиацията не е авиошоу, а зад пилота стоят стотици хора, които вършат определени дейности, което е много скъпа верига. За да има някаква ефективност трябва да има мащаб. По време на Студената война в Северозападна Европа четири страни закупиха F-16, Новрегия, Дания, Нидерландия и Белгия. Сумарно са някъде около 300 самолета, като създадоха обща верига да осигуряване и ремонти, като работят заедно“, заяви той и определи решението на Полша да има различни типове самолети като логистичен кошмар.


Именно затова не смята, че е удачно да имаме 8 самолета от един тип и 8 от друг, заради трудната експлоатация. Той е на мнение, че новата идея за самолетите „Грипен“ подкопава тази за обновяване на ВВС с F-16.


„За пореден път, не на армията, не на ВСС, а на изтребителната авиация се поставят преди всичко друго. Президента и неговия кръг работят само в интерес на изстребителната авиация. Аз ги разбирам до някъде, защото те имат много приятели, служили са заедно, тези хора които не преминат на F-16 нямат перспектива. До някъде разбирам тази позиция на президента, но не е начина да им купим друг самолет, за да може да служат до пенсия“, заяви Тагарев.


Той е на мнение, че е възможно да изкарат курс за гражданската авиация или пък друга магистратура, а не да се купуват нови бойни самолети.

 

Той коментира и войната в Украйна: Още в първите дни на мащабната руска агресия Радев е казвал, че не бива да се изпраща оръжие за Украйна. Това не би трябвало да е изненада, но все пак ние сме парламентарна република и тези неща се решават от парламента. Президента е държавен глава, но вътрешната и отбранителната политика се правят от Министерски съвет, който пък изпълнява това, което реши Народното събрание. Той няма как да блокира едно такова решение, ако се стигне до него“, заяви професорът..

 

Той припомни решението от преди няколко месеца взето от тогавашното управляващо мнозинство в лицето на ПП, ДБ, БСП и ИТН, което според Тагарев е било ялово.


„Трябва да подчертаем, че основна разделителна линия при формирането на едно бъдещо правителство е отношението към войната и Русия“, заяви още той и определи като тотална липса на самочувствие това да чува от различни коментатори, че чужди посолство ни определят политиката.


По думите му, това че ако страната ни даде оръжие на Украйна ще бъдем вкарани във войната е пропагандна тема на Кремъл, която за съжаление масово се разпространява. „България не предоставя никаква помощ, Естония, Латвия, Литва, Полша и много други то правят. Вкарани ли са те във война, не са и няма да бъдат“.


По отношение на военната помощ по линия на НАТО за 40 милиона долара, които предоставя САЩ в помощ на страната ни, Тагарев уточни, че това не е голяма сума, но става дума за малки проекти, които ще помогнат за оперативната съвместимост и способността ни да приема чужди войски на своя територия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2923 |03.10.2022 Радев: Влошаването на глобалната среда за сигурност изисква съвременни отбранителни способности . 0| 2570 |28.09.2022 Клошар загина, прегазен от микробус и кола край Девня . 7| 3705 |25.09.2022 Проф. Тагарев: Ако Путин не бъде свален, той сам няма да прекрати агресията в Украйна . 1| 3390 |23.09.2022 Проф. Тагарев: Путин основно разчита на пропагандния ефект

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads