Реклама / Ads
0| 6833 |11.09.2022 НОВИНИ

Гълъб Донев обърна палачинката? Нямало разговори с “Газпромекспорт”

.
След като служебният премиер на държавата заяви, че разговори с “Газпром” се водят на много високо ниво, днес Гълъб Донев рязко обърна палачинката като отрече да има такива. Бъркотията около това не само кой, а дали изобщо се водят преговори с руската държавна газова компания, изглежда става по-голяма.
 

В края на месец август служебният премиер обяви пред bTV, че са направени постъпки към руския доставчик и се водят конкретни разговори на няколко различни нива. Никой обаче не иска да каже кой точно преговаря. Имаше и прехвърляне на топката между изпълнителната власт и “Булгаргаз”. Днес и Антон Кутев увърта около темата. Той заяви, че може и да има разговори, но не знае кой точно ги води и хвърли горещият картоф към Министерството на икономиката и Министерството на енергетиката. 

 

От там обаче също изглежда не знаят кой точно говори с “Газпром”. Или не казват. 

"Нямаме върнат отговор на отправената покана за разговор с "Газпромекспорт", нито отказ за такъв. Ние търсим чрез "Булгаргаз" начин за диалог. Министърът на енергетиката също се опитва да разговаря с тях, но в момента нямаме разговор. Междувременно ние работим да диверсифицираме източниците на поносими цени, така че зимата хората да са спокойни", посочи още Донев в ефира на Нова телевизия днес. 

 

Според него кризисният щаб в енергетиката е заседавал почти всеки ден в първите 10 дни.

 

"Още със сформирането на 3 август щабът започна работа. Опциите да стигнем до арбитраж с "Газпром" е, ако не се водят разговор. Ние сме отправили запитване до "Газпромекспорт" да се възстановят доставките по договора. България не е молител, ние сме равноправни търговски партньора, които търсят начин да възстановят диалога", категоричен е Донев.

 

Той коментира и срещата си с шефовете на “Лукойл” в президентството, на която премиерът не присъства.  

 

“По времето, в което президентът провеждаше срещата, аз бях на среща с посланиците на държавите членки от ЕС. една много ползотворна среща, на която представих приоритетите на кабинета. Проведохме един наистина откровен диалог. Говорихме за диверсификацията на доставките на газ. Подкрепиха ни за това, че ние търсим възможности да гарантираме енергийната сигурност не само на България, но и на региона”, посочи той.

 

Според Донев появата на Митрофанова на честванията на 6 септември е станало след покана, но няма информация от кого. Той предположи, че е от пловдивската управа.

 

"Президентът носи голяма отговорност и риск заради служебното правителство. Уволненията не се правят заради реваншизъм, а заради пропуски", обясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7621 |11.09.2022 Нищо не е решено. Колебаещите се могат да обърнат вота на 2 октомври, смята социолог . 0| 6171 |07.09.2022 Н. Марков: Премиерът Донев каза, че нямало сеч. Погребах го завинаги като човек! . 0| 2651 |06.09.2022 Премиерът Донев от Каравелово: Няма да оставим нито един неподпомогнат човек . 0| 2807 |04.09.2022 Гълъб Донев се среща с Ковачевски на четири очи в понеделник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads