Реклама / Ads
0| 3160 |22.08.2022 НОВИНИ

Енергийният министър: Преговори с ”Газпром” ще има, но няма да са лесни

.
Ситуацията с ”Газпром” изобщо не е розова. Ние очевидно ще трябва да се обърнем към тях. Не очаквам особено лесни преговори или какъвто и да е бил резултат. При всички тези експерти и възможности преговорите с ”Газпром” ще бъдат тежки и трудни заради всичко направено до момента. Много е трудно да накараш някой да ти даде евтин газ, когато цената на борсата в Европа е висока. Не трябва да звъннем един телефон на ”Газпром” и да им кажем, че започваме да плащаме в рубли.
 

Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Росен Христов след заседанието на кризисния щаб.

 

"Предишното правителство направи всичко възможно този договор от тук нататък да функционира много трудно и преговорите да са почти невъзможни. Нагнетихме отношенията с Русия до краен предел - такова нещо не е било никога. Изгонихме всички дипломати, прекратихме всякаква комуникация. Водени са безобразни преписки. Ситуацията с "Газпром" изобщо не е розова и в момента очевидно ще трябва да се обърнем към тях. Не очаквам нито лесни, нито бързи преговори. Нито кой знае какъв резултат", посочи Христов.

 

"Винаги съм казвал, че "Газпром" са една от опциите и нещата ще бъдат подновени при необходимост, каквато виждаме. "Газпром" е абсолютно валидна опция. Никога не съм ги изхвърлял от списъците", каза още Христов.

 

Христов припомни, че служебното правителство е успяло да договори доставките на втечнен газ от един единствен танкер поради липса на слотове. След днешната среща с бизнеса и синдикатите, посочи енергийният министър, станало ясно, че са "неизбежни" преговорите с "Газпром".

 

"Не си правете илюзията, че трябва просто да изпратим с имейл до нашите контрагенти и доставките да тръгнат на супер ниска цена. Колегите в Гърция обявиха, че капацитетът в Ревитуса е отдавна планиран и разпродаден - всички слотове и това разширение са разпродадени. Опциите бяха през няколко частни компании, които предлагаха слотове на двуцифрени цени в милиони, което прави газът до България неизгоден за нас", уточни още министърът.

 

"Не мога да разбера предишното правителство и предишното ръководство на "Булгаргаз" какво са правили от април месец до сега. От месец май имаме рамково споразумение с "Шиниър" за доставка на газ с танкери. От тогава до сега нямаме резервирани слотове. Офертата изтичаше на 19, ние постъпихме на 3-ти - за 2 седмици трябваше да организираме слотове. Защо това е така - не мога да кажа. Това е безотговорност. Проблемът е маскиран. В ниският период, коато хранилището в "Чирен" е трябвало да се нагнетява, те са изпомпвали количества, които са фактурирани на ниска цена", уточни още министърът.

 

На брифинга служебният енергиен министър реагира остро на политиката на предишното правителство и изреди редица действия, които са довели до разрив в отношенията с Русия. За пример Христов даде изгонването на 70 служители на руското посолство.

 

"Не можем да разчитаме само на "Газпром". Трябва да имаме доставки от Азербайджан, LNG микс...", обясни транспортният министър Христо Алексиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2967 |22.08.2022 Зеленски постави на карта преговори с Русия, ако има процес срещу заловените в Мариупол . 0| 2810 |22.08.2022 Правителството подновява преговорите с Азербайджан . 0| 2915 |20.08.2022 Военният министър: Към момента украинска техника не се ремонтира у нас . 0| 2992 |20.08.2022 Кисинджър: Преговори за Украйна, но без отстъпки за Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads