Реклама / Ads
14| 3497 |20.12.2022 НОВИНИ

Росен Христов: Президентът договори с Турция дългосрочна доставка на газ, подписваме до 10 дни

.
Росен Христов
За януари започваме да добавяме и количества на газ от Чирен, купени на висока цена от предишното правителство. Те вдигат общата цена на микса. Купуваме и втечнен газ. Това каза по НТВ енергийният министър Росен Христов. 
 

Нашето предложение в Европа бе 150- 160 евро. С дълги преговори от 275 го смъкнаха на 200, след това на 185. Регулаторът може да се съгласи. Когато се представи микс на средна цена, той го одобрява. Надявам се цената да се смъкне под 200 лева. . Октомври и ноември решихме да се възползваме от евтиния газ, който купуваме, но без количествата от Чирен, за да има глътка въздух за бизнеса. Колкото повече газ купуваме на по-евтина цена, ще смъкнем количествата от Чирен. И така газът ще е на по-евтина цена.  За момента всичко е краткосрочни договори. 


Президентът договори в Турция промяна в тяхната позиция за партньорство. Това не е постигано досега, а именно дългосрочно сътрудничество, капацитетът на връзката с Турция и използване на техните терминали. В момента преговаряме за капацитет на терминали и на преносната мрежа ца 13 години.

 

Турците ни предлагат да се включим в техните преговори за доставчици. Те разговарят с американски и европейски компании - от Норвегия. Обсъждане цените. Комбинирането с Турция ще ни даде голяма отстъпка. Говорим за голямо количество.  Това ще е възможно от април следващата година. Така ще се постигне пълна диверсификация. 

 

Идеята е от три източника, двама да ти доставят количества. Колкото повече източници, толкова по-добре. С Турция очаквам следващите 10 дни да финализираме договора. 

Договорът с Газпром изтича в края на годината. Те имат аргументи да заведат дело срещу нас в арбитража. Ние спряхме плащането, а те спират газа. Другите държави в Европа продължиха по този начин. Очаквам най-лошото, включително и иск от тяхна страна. Трябва да оценим дали имаме ответни претенции, защото ние поискахме останалия газ.  За съжаление има индикации за подобен съд в Норвегия, че Газпром са спечелили такова дело. Самото завеждане на дело е скъп процес. Продължаваме да се готвим за ответен отговор. 

 

Болград има 70 процента българско население. Говорят перфектно български език - закарахме 16 генератори, които да обслужват обществените сгради. В училището има бомбоубежище. Надяваме се поне малко да помогнем. По селата с дни нямат ток. В града се отопляват с централно парно, което почти не работи. Посрещнаха ни със сълзи на очи. Всички виновни за войната в Украйна трябва да се изправят пред процес. Хората ни нямат нищо общо с тази война, а през зимата са без ток, вода и парно. 

Лукойл рафинерията трябва да работи, ако искаме да имаме евтини горива. Без износ трябва да се правят анализи.

 

Ние имаме проблем с доставките на петрол от неруски произход. Въпросът е какво правим когато влезем в управлението, а няма доставки от Русия. Тя технически може да работи. Румъния получават основно от Казахстан, а не от Босфора. Има петролопровод от Казахстан, дългосрочно са работили в това направление. А ние сме си получавали всичко от Русия. Трябва да намерим логистично как да доставяме неруски петрол.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3042 |19.12.2022 Проф. Росен Стоянов: Всеки бяга от властта в тази ситуация . 7| 3443 |17.12.2022 Иво Христов: През март партиите ще се погодят за кабинет, за да се окопаят в местната власт наесен . 0| 3055 |16.12.2022 Президентът на Словакия прие оставката на кабинета . 3| 3066 |15.12.2022 Росен Христов: Службите да проверяват кой е спечелил от покупката на газ по непрозрачен начин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads