Реклама / Ads
2| 3150 |11.12.2022 НОВИНИ

Министър Росен Христов: От март месец ще заработи нов терминал за втечнен газ

.
Росен Христов
От март месец ще заработи нов терминал за втечнен газ, откъдето да разтоварваме танкери или да купуваме през турската страна. Това каза пред радио ”Фокус“ служебният министър на енергетиката Росен Христов.
 

"Аз останах в Истанбул, за да договорим детайли с компанията Botas и вече имаме конкретни пътна карта, срокове и дати, до които трябва да стигнем до едно системно споразумение. Както казах, говорим за средносрочни и дългосрочни доставки на втечнен газ през терминалите в Турция. В допълнение на това, в срещите с министъра и Botas, които имах, договорихме и сътрудничество в сферата на производство на зелен водород, така че буквално в следващите няколко седмици се очаква да подпишем няколко ключови споразумения и меморандуми и от март месец догодина, когато новият терминал за втечнен газ в Турция се очаква да влезе в експлоатация, да имаме възможност там да разтоварваме танкери, които ние сме договорили, или пък, които да купуваме през турската страна", каза министърът.


Министър Христов обясни, че така България ще постигне истинска диверсификация и със съдействието на турската страна ще получва отстъпки при закупуването на втечнен газ.


"Това е един много сериозен напредък в сравнение с досегашните преговори. Това на нас ще ни даде изключително предимство да постигнем една реална диверсификация. Както знаете, до момента зависихме само от терминала в Гърция за доставки на втечнен газ, сега имаме втора подобна алтернатива и то от турската страна, където те самите купуват огромни количества газ и са готови да ни съдействат за получаването на техните отстъпки от основните доставчици", каза Христов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5874 |11.12.2022 Габровски номинира бивш военен министър на ”Продължаваме промяната” за поста в МВнР? . 13| 3711 |10.12.2022 Вътрешният министър на Италия: Бях свидетел на унижението на България и Румъния от ЕС . 2| 3097 |10.12.2022 Министър Шишков предлага лимит на глобите, плащани от шофьорите за грешки при ползването на винетки . 3| 2989 |09.12.2022 Министър Велкова: По-висока минимална заплата значи по-голям дефицит в хазната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads