Реклама / Ads
7| 2441 |12.04.2023 НОВИНИ

Министър Христов посрещна в Турция първия танкер с газ от американската компания “Шиниър”

.
Източник: БГНЕС
“Развенча се политическата атака към нас от миналата година, че ще използваме споразумението с “Боташ” за доставка на руски природен газ.” Това каза министърът на енергетиката Росен Христов, който, заедно с изпълнителния директор на “Булгаргаз” ЕАД Деница Златева, посети терминала за втечнен природен газ в близост до турския град Текирдаг.

Там днес пристигна първият танкер съгласно сключеното споразумение между “Булгаргаз” ЕАД и турската компания “Боташ” за достъп до газовата инфраструктура на южната ни съседка.

 

Доставеният с този танкер газ е от американската компания “Шиниър”, която през есента на миналата година спечели търга на “Булгаргаз” за осигуряване на необходимите количества за 2023 година. Едно от условията за участие в търга тогава беше източниците на доставка да бъдат от държави без наложени санкции или други търговски ограничения.

 

Споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ”, подписано на 3 януари 2023 г. след разговори между президентите на двете страни Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган, е със срок 13 години. Чрез него българският обществен доставчик получава достъп до пет терминала за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Турция, което осигурява възможност за трансфер на 1.5 млрд. куб. м газ годишно към нашата страна.

 

“Споразумението позволява използването на цялата газова инфраструктура за разтоварване, регазификация, съхранение и доставка на равномерни количества природен газ до България. Това е ключово за енергийната ни сигурност”, подчерта енергийният министър.

 

Той изрази своята увереност, че, благодарение на сключения договор с “Боташ”, България ще може да си осигурява над 10 танкера втечнен природен газ годишно. “Можем да използваме цялата налична инфраструктура. Ние трябва да доставим газа до турските териториални води, а след това те имат ангажимента да го разтоварят там, където е най-ефективно в момента.

 

Това осигурява гъвкавост за нашата страна, а е изгодно и за турската, която по този начин оптимизира използването на своята инфраструктура”, подчерта още Росен Христов. Според него успехът на сключеното споразумение в немалка степен се дължи на намирането на точната формула, защитаваща интересите и на двете страни.

 

По думите на енергийния министър тясното сътрудничество между България и Турция в газовата област ще продължи да се развива. “На 25 и 26 април в София предстои подписване на споразумение за разширяване на газовата инфраструктура между няколко държави –  България, Турция, Румъния, Словакия, Унгария и Азербайджан. По този начин газ от Азербайджан ще може да бъде доставян през България за Централна Европа”, поясни енергийният министър.

 

“Стратегическото ни партньорство с “Боташ” е ключово за гарантиране на сигурни доставки на природен газ за българските потребители на конкурентни цени”, подчерта изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева. Резултатът от тези усилия е видим в намаляването с повече от 60% на цената на горивото за месеците май и юни спрямо началото на годината и устойчивия характер на тази тенденция.

 

“Успяхме да гарантираме цялото потребление на страната в една много несигурна ситуация”, заключи Златева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2544 |12.04.2023 Външният министър на Босна и Херцеговина: България да е наш адвокат в европейските институции . 1| 2370 |12.04.2023 Министър Милков: РСМ не е направила нито една положителна стъпка при преговорите за членство в ЕС . 5| 2503 |11.04.2023 Министър Пулев: Международни инвеститори имат интерес към новата икономическа зона ”Доброславци” . 0| 2469 |11.04.2023 Здравният министър на Полша идва на визита в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads