Реклама / Ads
0| 10593 |11.08.2022 НОВИНИ

Росен Христов: Отпускаме 800 млн. лева на “Булгаргаз”. Кабинетът “Петков” е преговарял с “Газпром”

.
Росен Христов
Истината е, че имаме газ до септември. Има откъде да намерим газ и до края на годината. Проблемът не е в количеството, а в цената. Няма слотове. Има слотове, които се продават от частни компании, но тя не е изгодна. За нас е важно да осигурим слотове, а не газ. Трябва да намерим алтернативни източници. Има недостиг от 30 процента от нужното потребление. Това е потреблението на “ТЕЦ-София”.
 

Това каза по БНТ служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той допълни:

 

Или трябва да се плати сумата, или София ще остане без топло.  Цената на световните пазари вече е висока, няма как да се върнем преди една-две години. Но може да е по-ниска от сегашната. Има оферти за доставка на газ-за 7-те танкера, има предложение от различни посредници, от други компании-производители и от търговски компании. 


Заварихме ситуация, да не кажа на криза, а на недостатък. Идеята е да подсигурим количествата до края на годината. не мисля, че служебно правителство трябва да подписва дългосрочен договор. това трябва да направи редовно правителство. 


Несигурността на “Газпром” е  от различни гледни точки. Ако сравним с Азербайджан - проблемът е, че не могат да произвеждат от това, което произвеждат. Има индикации, че можем да увеличим количествата и водим преговори. Не сме търсили контакт с “Газпром”. Той е последен вариант, но не сме ги изхвърлили от листа с опции. 

 

Ние сме демократична страна, лошо е когато тези теми се използват за политически цели. Десетки са повече от протестиращите, които питат как ще се отопляват болници, училища и т. н. Когато заплатата в страната е няколко стотин лева, не е толкова лесно човек да каже,че не го интересува цената и ще си плаща. Виждате какво става в Англия- хората излизат на протест и не искат да си плащат сметките. 


Правителството на Кирил Петков не е спирало да си говори с “Газпром”. Платена е колосална сума на адвокат, който е водил тези преговори. Преговорите са спрели на една точка, защото не са намерили решение. Но Европа продължава да купува газ от “Газпром”. В момента, в който започват да намаляват доставките, там има шум. ние купуваме газ от “Газпром” през посредници. Те се появяват когато има недостиг на газ. Протестиращите против какво протестират - против това да се купува руски газ, или против да купуваме през посредници? МЕТ е сериозна търговска компания. Тя е посредник, така е. Ние също провеждаме анализи и сме забелязали аномалии при покупко-продажбата на газ с МЕТ.

 

Ако видим неправомерно действие, ще отправим тази информация към съответните служби. Булгаргаз не е на загуба. Проблемът е с оборотните средства. Това е нужда от капитал, който е необходим за разплащане. Няма да фалира, те са на печалба. Те така са структурирани. Но липсата на капитал е проблем, те не могат да си плащат за газа. Намерили сме решение да подобрим ликвидността на “Булгаргаз”.

 

Отпускаме заем в размер на 800 млн. лева на Булгаргаз. Говори ли сме с всички банки. Водили сме разговори с ЕБВР, ЕИБ, Черноморска. С банкови кредити ще се помогне на “Булгаргаз”. Държавата отпуска този заем от бюджетни средства и го даваме на “Булгаргаз”. А тя ще намери дългосрочно финансиране, за да върне този заем. Като има средства, идеята е да се намерят източници на газ на оптимална цена. 


Не са успели договорите с “Газпром” заради липса на компетенции или желание да заеме силна политическа позиция заради политически дивиденти. Преговорите са водени от “Булгаргаз” като контрагент по договора. Но МЕ и БЕХ и адвокатски компании са били въвлечени. Те не са водени тайно. Водена е преписка, водени са разговори с Брюксел. Има указания от Брюксел какво може и не може да се направи. Има препоръка да не се открива сметка в рубли.

 

Имало е предложение плащането да е в долари, а след  това да се извърши превалутиране. От преписката видях, че е искано гарантиране на плащането. Има една дупка във времето между заплащането и превода на парите. Опитали са да се намали риска и на тази фаза са преустановени преговорите. Това е преписка за подновяване на доставките в рамките на сега съществуващия договор. Ако сега се водят преговори, ще е да се доставя газ в рамките на сега съществуващия договор. 


Влагаме огромни усилия да стартира проекта с газовата връзка. Правителството на Петков не са упражнили контрол и натиск, за да може този проект да върви в някакъв график. Нямало е регулярни проверки.  Строителите изпълняват строителните планове по техен график. Финалният график не сме го получили, въпреки много срещи.  Има недостатъци като неготови пътища за достъп на пожарната, неготови кранове и система за управление. Те не са готови.

 

Там са провеждани частични изпитания, но това нищо не значи. Не може да работим без институциите. Този проект е строителна площадка. Петков имаше възможност да го завърши, но не го направи. Не съм го виждал да ходи всяка седмица там. Работим по това да го вкараме в график и да заработи. Осигурили сме пълна поддръжка, за да заработи в началото на септември. Шефът на компанията, която строи обекта утре ще се срещне с Румен Радев. Аз ще съм в понеделник на площадката понеделник сутринта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3339 |09.08.2022 Министър Росен Христов: Сметките за природен газ за битовите потребители няма да скочат с 60% . 0| 2840 |09.08.2022 Пожар във вилна зона „Росенец“ взе жертва . 0| 7878 |01.08.2022 Иво Христов: Седемте митични танкера на Кирил Петков са начин да се прехвърли проблема от болната глава на здравата . 0| 4253 |28.07.2022 Росен Костурков, ПП: След изборите заедно с ДБ и БСП ще имаме повече от 121 депутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads