Реклама / Ads
0| 4602 |13.09.2022 НОВИНИ

„Галъп“: 8 партии в „играта“ за новия парламент. ИТН и БВ прескачат бариерата „на косъм“

.
Източник: БГНЕС
Осем формации са в „играта“ за места в 48-ото Народно събрание, като изгледите на две от тях ще зависят от оставащите седмици на кампанията, от активността и от съпътстващи фактори. Под бариерата изпъкват две. Това показва последното изследване на „Галъп интернешънъл болкан“.
 

Това е моментната снимка на електоралните нагласи от началото на кампанията. Към днешна дата се очаква да гласуват по-малко от половината имащи право на глас у нас, което е сравнително ниска за стандартите от последните десетилетия активност. С това и предвидимостта става ниска и са възможни размествания – с евентуалните колебания в активността и при различаващите се степени на мобилизация на различните типове електорати, които партиите имат.


.
Източник: „Галъп интернешънъл болкан“

 

Ако изборите бяха в първата десетдневка на септември, ГЕРБ-СДС биха получили 25,9% от потенциалните гласове, „Продължаваме промяната“ – 19,2%. Тези две формации са в главната битка в тази кампания и подредбата им ще зависи от степента, в която ПП успее или не успее да мобилизира привържениците, с които разполага, да гласуват. ГЕРБ от своя страна изглеждат в достатъчна степен консолидирани, макар видимо да не растат.

 

ДПС и „Възраждане“ засега изглеждат като преки конкуренти в класирането, съответно с 11,5% и 11,3%. Заради очаквания вот за ДПС от чужбина, например, както и заради трудно уловимите тенденции на потенциална мобилизация на по-радикални привърженици на „Възраждане“, трудно предвидимо e мястото на тези партии, както една спрямо друга, така и в самата подредба.

 

БСП е с 9,8% от потенциалния вот. „Демократична България“ като че ли укрепва и се доближава – със 7,6%.

 

Близо около бариерата са „Има такъв народ“ и „Български възход“, с по 4,3% и 4,2%. И двете формации имат своите ясни изгледи да са в парламента. Разбира се, тези изгледи много зависят от конюнктурата и най-вече от собствената им мобилизация.

 

Под бариерата измежду всички изпъкват „Изправи се, България“ и ВМРО, съответно с резултати от 1,7% и 1,5%.

 

Очаква се в изборите да участват 49% от имащите право на глас (тепърва ще стане ясно какъв дял е това спрямо формалния изборен списък) или диапазон от около 2.6 милиона души. Разбира се, предвид цялостната напрегната ситуация, възможни са отклонения в широки граници. 

 

Изводите са от национално представително изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио - поръчано и финансирано от обществената медия и проведено между 2 и 10 септември сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети „лице в лице“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2694 |07.09.2022 Шефът на Сметната палата: Глоба за повечето партии, не са дарители . 0| 2886 |06.09.2022 Георги Киряков: Импийчмънт на Радев би обединил партиите, но не и за бъдещо управление . 0| 4322 |06.09.2022 „Медиана“: 8-9 партии влизат в 48-ото НС. Радев е два пъти по-харесван от Борисов . 0| 2782 |02.09.2022 Старт на предизборната кампания - 22 партии и 6 коалиции влизат в надпревара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads