Реклама / Ads
11| 4490 |17.03.2015 НОВИНИ

"Галъп": Доверието в правителството пада

.
Доверието в правителството губи височина и достига до 28% срещу леко повишаващо се недоверие от 61%. Това сочат данните от новото изследване на Политическия и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“.
 
То е проведено между 27 февруари и 4 март чрез пряко интервю по домовете сред 1011 души. 17% от анкетираните одобряват работата на парламента, срещу 73% недоверие, информира още Нова телевизия. През март на въпроса накъде върви България 20% отговарят „към по-добро“, а 64% - „към по-лошо“. Няма съществена динамика при президентската институция.

В последните месеци около една трета декларират доверие, а около 55% - недоверие. Обнадеждаващото е, че стабилни остават стойностите на доверието в банковата система. Месец по-рано беше отчетено известно затишие – доверието в институциите и икономическият оптимизъм останаха ниски, но бяха чувствително по-високи в сравнение с времето преди съставянето на кабинета.

Очевидно е, че след известното успокояване през януари и началото на февруари, последният месец на динамични политически процеси е оказал влияние. Също така, явно завършва традиционният за началото на всяка нова власт тласък на положителни оценки. Ако преди месец обществото все още оценяваше факта, че успешно е намерена управленска формула, сега то закономерно започва да оценява конкретната работа на правителството.

Въпросът за 16-те милиарда дълг предизвиква обществено неодобрение. Близо две трети от запитаните отговарят отрицателно на въпрос дали одобряват намеренията за изтегляне на такъв дълг в следващите три години, а само 20% са „за“. Много подобно е разпределението на хората, когато се тества твърдението, че с тегленето на дългове правителството се опитва да си осигури спокойствие (61% се съгласяват, а 18% - не). Няма преобладаващо одобрение по друго тестванато твърдение – „В днешни дни България няма друг избор освен да тегли заеми“. 30% казват, че са съгласи, 45% - че не са, а останалите се колебаят или се затрудняват да отговорят.

Няма съществена динамика в електоралните нагласи. АБВ не изглежда в добра форма, а положителен резултат от позицията си в дебата с дълга може би извлича Патриотичният фронт. Под въпрос остават шансовете на АБВ и „Атака“ да влязат в парламента, а силно намалели са тези на ББЦ. Няма съществени промени в доверието към различни публични фигури.

Външнополитическите теми продължават да предизвикват много колебание и да показват закономерно ниска информираност. 50% имат усещането, че конфликтът в Украйна се задълбочава, а 21% са на обратното мнение. И този месец остава по-скоро негативното принципно отношение към санкциите спрямо Русия – 45% са „против“, 21% са „за“, а останалите се колебаят или се затрудняват да отговорят.

Доверие към Европейския съюз остава високо на нива около 60%. Очаквано, по-сдържано е отношението към НАТО – с нива около една трета положителни оценки. Геополитическата ориентация на България не е под въпрос. Макар и с някои нюанси Европейският съюз се разглежда като упование за българите. Закономерно, по-различно стоят нещата по отношение на различни други международни фактори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4254 |14.03.2015 Г. Първанов: През април ще решим, дали да подкрепим правителството . 4| 4265 |11.03.2015 Първите рокади в правителството на дневен ред в НС . 18| 4508 |10.03.2015 Миков: Правителството да се стегне и да помогне на бедстващите . 36| 4382 |06.03.2015 Правителството „Борисов- 2” с ново скандално решение в ущърб на българските граждани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads