Реклама / Ads
34| 7022 |04.06.2020 НОВИНИ

„Галъп интернешънъл“: Българите номер 1 в света по вяра в теории на конспирации

.
Националният щаб и премиерът Борисов
Мнозинството българи вярват, че коронавирусната пандемия е умишлено предизвикана от чуждестранен източник, сочи проучване на „Галъп интернешънъл“, поръчано от списание „Икономист“. Около 58% от сънародниците ни са отговорили положително на твърдението, над 30% не са се съгласили.
 

Страната ни излиза на първо място в проучването, озаглавено „Стадно доверие“. Челната тройка заформят още Еквадор и Палестина, следвани от Нидерландия, Турция, Малайзия, Индия, Индонезия.


Най-недоверчиви към конспиративното твърдение се оказват жителите на Босна, Япония и Великобритания. Изследването е проведено през март 2020 г., когато в страната ни бе регистриран първият случай на инфектиран с COVID-19.


Заедно с пандемията, която СЗО обяви в средата на март, в света плъзна и друга опасна зараза – т. нар. „инфодемия“, която подозира умишлено разпространение на коронавируса и предполага лабораторното му създаване от китайски учени. По-късно се появиха митовете, че болестта може да се излекува с орален прием на метанол, което доведе до смъртта на над 700 души в Иран; че инфекцията се разпространява чрез 5G мрежата, а това накара хората във Великобритания да организират над 90 атаки над мобилни кули. Така както вирусът прониква в човешкото тяло и се загнездва в белите им дробове, опасните идеи са способни да инфектират умовете им, пише „Икономист“.


Дезинформацията не е ново явление, нито е новост, че тя се използва за политически цели. Днес прави впечатление обаче, че конспиративните теории заразяват по-често консервативно настроените, отколкото либералите. Американско проучване на „Pew Research Centre“, проведено отново през март, сочи, че 30% от републиканците са на мнение, че вирусът е умишлено създаден. Този процент при демократите е двойно по-нисък. Миналия месец изследване на „YouGov“ показа, че 44% от републиканците смятат, че Бил Гейтс иска да чипира населението на планетата с помощта на ваксина срещу коронавирус, в сравнение с 19% от демократите.


Ако оставим по-невероятните конспиративни теории настрана, консерваторите са готови по-често да поставят под въпрос политиките за пандемията, приети по официална линия.


Най-голям скептицизъм по време на пандемията по света консерваторите са проявили към журналистите и академиците, отбелязва още икономическото издание, две от най-често нападаните професии от тяхна страна. Подобна стилистика на поведение обаче са приели и европейските десни популисти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 9691 |01.06.2020 Мартин Димитров: Готвят се да отменят избори. Страх ги е от гласовете на българите в чужбина . 5| 5661 |29.05.2020 Проучване в ЕС: Българите са сред най-пострадалите финансово от пандемията . 33| 5479 |24.05.2020 Посланикът на Русия поздрави българите по случай 24 май /видео/ . 0| 4388 |20.05.2020 ”Галъп”: 61% от българите смятат Covid-мерките у нас за достатъчни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads