Реклама / Ads
8| 4645 |10.06.2020 НОВИНИ

Галъп интернешънъл: Половината българи се страхуват от зараза с Covid-19

.
Половината от българите се страхуват, че те самите или член на тяхното семейство може да се зарази с коронавируса, но в същото време 58 на сто са на мнение, че заплахата от Covid-19 е преувеличена. Това сочи изследване на „Галъп интернешънъл“.
 

Непосредствено преди обявяването на извънредните мерки у нас още повече хора намираха заплахата за преувеличена – 72% в средата на март. По-късно, явно дойде и по-трезв поглед, който е налице и сега, коментират от "Галъп интернешнъл".


72% смятат, че заплахата от коронавирус у нас е вече под контрол, 24% обаче са на обратното мнение. Данните предхождат новините за огнища на заразата в някои градове.


Според 77% от хората правителството се справя добре в борбата с Covid-19


Общо 77% са по-скоро съгласни или напълно съгласни, че правителството се справя добре с коронавируса. България остава показателна за световната тенденция властите да получават допълнителна ситуативна подкрепа във връзка с коронавируса.


В същото време сериозно мнозинство от 83% осъзнава, че всеки един сам носи отговорността за здравето си, а не правителството.


64% казват, че ограничават посещения на кино, театър, концерти. 55% казват, че ограничават ходенето по заведения; също толкова – по молове и по спортни събития; пътувания в страната и събирания ограничават по 54%; 41% казват, че по възможност се стремят да ограничават и излизането от къщи.


Разбира се, повечето от тези отговори съдържат и доза декларативност, но в същото време показват, че има обществена съзнателност. Последното става особено важно сега, когато има опасения заради появяващи се огнища на инфекция.


51% от запитаните свидетелстват, че доходите им са намалели заради коронавируса.


61% очакват нормализация на живота у нас до края на годината, а 35% са противоположни очаквания.


В тези данни обаче вероятно личи повече надежда, отколкото прогноза, коментират от "Галъп интернешнъл".


Българите очевидно вече търпят сериозни загуби заради кризата и се уповават на скорошна нормализация.
Данните са от подобни бързи телефонни сондажи и служат най-вече за формулиране на хипотези в динамично променяща се среда. Текущата вълна е 8 поред и е проведена в периода между 4 и 7 юни 2020 г. сред 850 пълнолетни българи, допълват от "Галъп интернешнъл".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 7025 |04.06.2020 „Галъп интернешънъл“: Българите номер 1 в света по вяра в теории на конспирации . 0| 4395 |20.05.2020 ”Галъп”: 61% от българите смятат Covid-мерките у нас за достатъчни . 11| 5147 |05.05.2020 ”Галъп”: За над половината българи Covid- 19 е ”силен грип“ . 7| 5615 |03.05.2020 Алфа рисърч: Половината българи са с по-ниски доходи от началото на кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads