Реклама / Ads
3| 4146 |10.11.2016 НОВИНИ

„Галъп“: Радев дръпна още пред Цачева

.
Подкрепеният от БСП кандидат за президент Румен Радев увеличава преднината си пред кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, сочи експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“.
 

На база на данните, към момента може да се калкулира ориентировъчно съотношение от порядъка на 55 на 45 на сто в полза на Румен Радев сред избралите кандидат, за които може да се очаква да гласуват, посочват от агенцията, като уточняват, че данните са най-вече отражение на моментните нагласи.

 

На този етап е трудно да се калкулира ефектът на „Не подкрепям никого“, но анализът сочи, че заедно с него картината към днешния момент изглежда, най-общо, като: 51% за Радев, 40% за Цачева и 9% – „Не подкрепям никого“, коментират социолозите.

 

Очакваната избирателна активност най-вероятно ще бъде под тази от последната неделя. Причините за това ще са две – достигнатите 4 милиона гласували на първия тур са своеобразен връх на активността и отчасти се дължат и на референдума. И второ – значителен брой поддръжници на отпаднали кандидати няма да подкрепят никого или няма да гласуват.

 

Емпирично не се потвърждава твърдението, че електоратът на ГЕРБ не е бил активен на първи тур, напротив – регистрира се пределно участие – близо 1,2 млн., констатират от „Галъп“. Проблемът е, че близо 350 хил. от тях не са подкрепили Цачева, а други кандидати, коментират от агенцията.

„Маркет линкс“: Румен Радев изпреварва Цецка Цачева на балотажаА какво би се случило, ако Слави Трифонов и Веселин Марешки си направят партии?

 

Електоратите на „Обединените патриоти“ и Веселин Марешки ще играят ключова роля на втория тур. Според социолозите избирателите на патриотите явно ще гласуват по съвест, а не по директива. Сондажът показва, че при излезлите да гласуват тази неделя патриоти гласуването се очаква да бъде в съотношение 3:1 в полза на Радев, а при избирателите на Марешки – почти 1:1, като много от тях няма да гласуват изобщо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5935 |10.11.2016 На живо във Фрог нюз последният дебат Радев-Цачева . 6| 4258 |10.11.2016 Джани Питела: Ген. Радев и Йотова носят със себе си нова социална и по-добра България . 7| 4789 |09.11.2016 Бъчварова: Цачева е държавник, Радев няма опит в политиката . 12| 11821 |08.11.2016 Социолог: Даниел Митов вдига рейтинга на Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads