Реклама / Ads
9| 3295 |22.02.2021 НОВИНИ

Галъп: САЩ и Китай са най-големите суперсили и в следващото десетилетие

.
Източник: БГНЕС
Съединените американски щати и Китай ще продължат да бъдат най-големите суперсили и през следващото десетилетие, макар да са смятани за дестабилизиращ фактор. Това сочи новият глобален сондаж на световната асоциация „Галъп интернешънъл“ относно възприятията за световните суперсили и техните политики.
 

Най-критични към Вашингтон са хората в Близкия Изток, Русия, гражданите на Европа (особено тези от западната част на ЕС), Западна Азия и Латинска Америка, на обратното мнение са в Индия и Източна Азия. В позицията на Китай като суперсила по политическо влияние са убедени три четвърти от запитаните в западните държави от ЕС и над две трети от тези в Латинска Америка, най-скептични са в Индия.

 

Русия също е приемана като световна суперсила що се отнася до близкото бъдеще, но не с такава увереност. Самите руснаци обаче не са толкова убедени в това, тъй като едва една трета от тях очакват страната им да е сред главните актьори на световната карта, а 41% са скептични. Европейският съюз по-скоро няма да играе централна роля в международните отношения - поне не като суперсила - според очакванията на хората, но пък се възприема като най-стабилизиращият фактор. Най-скептични са самите европейски граждани. Обединеното кралство, Индия и Япония също не са приемани като бъдещи световни суперсили.

 

В коментар пред БНР за резултатите в България Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл", посочва, че у нас Русия се възприема като лидер, Китай и Съединените щати заемат хипотетичните „втора“ и „трета“ позиция като световни сили. Българите не очакват Европейският съюз да е основен фактор в международната политика след 10 години, но приемат Съюза в най-голяма степен за стабилизатор на международната политическа сцена. Изводът от глобалното проучване е, че към момента няма световна суперсила, която да е приемана за стабилизираща от силно мнозинство от световното население. Недобри новини в период на пандемия.

 

Изследването е проведено в 45 държави по света сред повече от 42 000 пълнолетни граждани и е представително за около 2/3 от световното население.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 11831 |21.02.2021 Бил Гейтс удари китайския интернет гигант Alibaba . 7| 3261 |16.02.2021 Измама в Китай: Минерална вода вместо ваксина срещу COVID-19 . 5| 3011 |11.02.2021 ”Подкрепете Мианмар, не подкрепяйте диктатори”, зоват протестиращи пред китайското посолство в Янгон . 23| 3450 |24.01.2021 Кантарджиев: Ако се налага, ще търсим руска и китайска ваксина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads