Реклама / Ads
5| 3099 |05.01.2022 НОВИНИ

Д. Ганев: Когато нещата опрат до джоба на българина, той става особено гневен

.
Димитър Ганев Източник: БГНЕС
Най-голямото предизвикателство пред управляващите е социалната криза. Когато нещата опрат до джоба на българина, той става особено гневен. Това предупреди в ефира на БНР политологът Димитър Ганев. Според него обществената подкрепа за новото правителство може да бъде стопена само за няколко месеца, ако не бъде овладяна социалната криза в България:
 

„Опасно за настоящото управление е бързото изчерпване кредита на доверие, с който влязоха във властта, а когато това се случи на третия или четвъртия месец, това би било много тежък сценарий за тях. Когато едно управление стане непопулярно, всеки гледа да се дистанцира от него“.

 

Решението за мораториума на цените на тока, парното и водата е отлагане на проблема, смята политологът:

 

„Мораториумът спира цените за абсолютно всички, а овладяването на социалната криза е подпомагане на тези, които наистина имат нужда“.

 

Димитър Ганев припомни, че първото правителство на Бойко Борисов падна през зимата на 2013 година заради високите цени на електроенергията и високото социално напрежение.

 

Като друго сериозно предизвикателство пред кабинета „Петков“ той посочи здравната криза:

 

„Трябва да се върви към много мощна програма за ваксинация в страната. Огромно е предизвикателството пред властта за ваксинацията. Можем да се превърнем в COVID гето. Има трайно формирани нагласи у Българите срещу ваксините и не може да се постигне обрат. Проблемът е много дълбок. Става дума за базово недоверие на българина към властта - не става дума за Борисов, Радев или Петков“.

 

Политологът коментира и българската позиция по темата за Северна Македония и пътя ѝ към ЕС:

 

„Аз вярвам, че нашата позиция е неудържима в дългосрочен план. Имаме решение за вето, най-глупавото, което можем да направим, е да махнем ветото. Като сме взели някакво решение, поне да си го отстояваме, защото в последните година и половина нищо не се е променило. Как бихме изглеждали, ако, без да се е променило нищо, ние променяме решението си. В крайна сметка ще дадем зелена светлина за преговори на РСМ с ЕС. Въпросът е в това време, в което има вето, да се хванем и да изгладим отношенията си със Скопие“.

 

Ганев беше категоричен, че не Кирил Петков трябва да ходи в Република Северна Македония, а премиерът на съседката ни да посети България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3776 |03.01.2022 Георги Ганев: По проблеми, които са възникнали след подписването на споразумението, ще има обсъждане и разговори . 10| 14433 |21.12.2021 Бойко Рашков за Владислав Горанов: Нещата не са толкова прости . 1| 3832 |17.12.2021 Когато сънят стане реалност. „Диамантените момичета“ помахаха за последно „Сбогом“ . 2| 3266 |15.12.2021 Николай Радулов: Войната между МВР и прокуратурата ще приключи, когато Гешев се махне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads