Реклама / Ads
18| 8782 |17.06.2019 АКТУАЛНО

Гърция и Кипър настояват за санкции срещу Турция, Анкара насочи руски ракети

.
Руски С-400 ще се изправят срещу Кипър и Гърция
На Балканите замириса на барут. Гърция и Кипър се обърнаха към ръководството на Европейския съюз с молба в четвъртък да се обявят санкции срещу Турция, която продължава да извършва сондажи в кипърската икономическа зона, съобщава Euractiv. Напрежението между Никозия и Атина от една страна и Анкара от друга нараства с всеки изминат час, отбелязват наблюдатели.
 

На извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, в който участваха кипърския президент Никос Анастасиадис. След него премиерът на Гърция Алексис Кипрас заяви, че този, който нарушава суверенитета на Гърция и Кипър, както и международното право, „трябва да знае, че ще му бъдат наложени санкции“.

 

Турция моментално отговори със заплаха, че ще насочи купените от Русия зенитни ракетни комплекси С-400 срещу Кипър и Гърция. Турският министър на отбраната заяви, че в момента се избират площадки за разполагане на ракетите, съобщи агенция Рамблер. Според медията с този ход Анкара цели да „убие два заека“ – регионалните противници плюс САЩ.  

 

От ЕС и САЩ вече много ясно и категорично са предупредили Анкара, да спре провокативните действия в региона.






Скандалът избухна, когато се разбра, че в шелфа край Кипър са открити големи находища на газ. Турция безцеремонно заяви, че има право да сондира на мястото, както и да притежава природните богатства там. Затова Анкара изпрати в зоната  специализирания кораб „Фатих“. Кипър и Гърция веднага поискаха от Турция да прекрати незаконните дейности. В отговор Турция изпрати войскови части, които да охраняват и защитават работещите в зоната. Това предизвика ескалация на напрежението и до размяна на закани.

 

Очаква се в НАТО също да се проведе спешно съвещание за решаване на проблема.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 23509 |18.04.2019 Заради страх от ”Апартаментгейт”: Наши политици панически продават имотите си в Гърция . 8| 8909 |20.10.2018 Над 150 организации настояват за незабавна оставка на Валери Симеонов . 35| 53361 |26.02.2018 Български магистрати напазарували царски имоти за милиони в Гърция . 1| 7316 |19.07.2017 Българите на работа в Гърция-постигната мечта или просто оцеляване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads