Реклама / Ads
0| 3057 |12.12.2022 НОВИНИ

Турция предупреди Гърция, че е в обсега на въздушните ракети

.
Турският президент Реджеп Таийп Ердоган предупреди Гърция, че Атина може да бъде ударена от ракети, ако ръководителите на страната не се ”успокоят”, съобщават световните агенции. По-рано тази година Гърция призова своите западни съюзници да сложат край на подстрекателската реторика на Турция или рискуват нова ситуация като в Украйна.
 

По време на реч в Самсун, Северна Турция Президентът Ердоган припомни, че страната произвежда ракети "Тайфун“. Той посочи, че това плаши гърците, освен това е възможно обсегът им да засегне Атина.

 

"Тайфун“ е балистична ракета с малък обсег, която Анкара разработва. Тя беше тестована през октомври над Черно море. Тя порази цел на разстояние от около 560 километра, което е повече от два пъти повече от обсега на сегашните ракети в арсенала на Турция.

 

Ердоган отправи предупреждение към Гърция, че ако решат да се въоражат и да си закупят боеприпаси от различни страни, това ще има последващи действия от страна на Турция.

 

Анкара многократно предупреждава, че знае за нарастващото военно натрупване на гръцките острови в Егейско море, които са близо до бреговата линия на Турция, което последната отчита като заплаха.

 

Миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди Гърция да спре милитаризирането на островите в Егейско море. В противен случай е възможно Анкара да предприеме съответните действия на място.

 

Въпреки че са съюзници в НАТО, съседните държави са в конфликт от десетилетия по редица двустранни спорове. това включва морски граници, припокриващи се претенции към континентални шелфове и дългогодишния спор за Кипър.

 

По-рано тази година Гърция призова своите западни съюзници да сложат край на подстрекателската реторика на Турция или рискуват нова ситуация като в Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3358 |09.12.2022 Радев: Единственият надежден сухопътен маршрут е през Турция и България . 0| 3152 |09.12.2022 Китай предупреди Белгия, че си играе с огъня по въпроса с Тайван . 4| 2885 |07.12.2022 Турция ще доставя ток на Украйна чрез плаващи електроцентрали в Румъния и Молдова . 0| 3340 |05.12.2022 Укрепват свлачището между Солниците и “Сарафово”, което се активира след земетресението в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads