Реклама / Ads
5| 3067 |11.01.2023 НОВИНИ

Гърция не е поела ангажимент за общи преговори с ЕК за въглищните централи

.
Гърция не е поемала ангажимент за съвместни преговори с Европейската комисия по въпроса със затварянето на въглищните централи. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов в отговор на бившия премиер Кирил Петков, който посочи, че Атина ще направи опит за това заедно с България и Румъния. 
 

“Имах разговор с гръцкия министър, който каза, че ако България сама опита да предоговаря, е в много слаба позиция. В нашия разговор ние обсъдихме да работим заедно с Гърция и Румъния. Важното е да направим работна група за енергийната сигурност на региона“, заяви по-рано днес съпредседателят на “Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

 

Миналата седмица от ПП заявиха, че ще настоява за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, но Асен Василев посочи, че това би било възможно ако исканията пред ЕК се предявят съвместно с Атина и Букурещ. 

 

“Такъв разговор е имало, неформален. После аз разговарях с гръцкия енергиен министър, за да изясня позицията и той ме увери, че не е поел ангажимент за предоговаряне или коопериране за промяна на плановете. В допълнение той е силно разстроен от това, че се спекулира с неговото име по такъв начин“, каза Росен Христов, министър на енергетиката.

 

По време на заседанието на енергийната комисия в НС депутатите възложиха на кабинета предоговаряне на Плана за възстановяване.

 

По думите на енергийния министър сега можем да настояваме да се намали процентът на замърсяване от въглищните централи, така че да не се налага затварянето на 40% от тях и уволнението на 12 000 души тази година.


"Относно целта за 40 процента, нашият подход е България да гони цели, които са общоевропейски. Тоест целите в плана да съвпаднат с тези по европейските директиви. Ако даваме конкретика - дерогация, отлагане или какъвто и да е друг начин, много се ограничаваме от възможността да водим преговори и да се сдобием с крайната цел, което е запазване функционирането на въглищните електроцентрали", обясни Росен Христов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3425 |11.01.2023 Отиде си последният монарх на Гърция - Константин II . 0| 2973 |09.01.2023 Петър Витанов: Говоренето на политиците за въглищните централи е популизъм, всички са поемали ангажименти . 4| 3248 |04.01.2023 Гърция няма да прави отстъпки на Турция в Егейско море . 8| 3325 |04.01.2023 Ердоган се закани на Гърция: Дръжте се добре или ще имате проблеми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads