Реклама / Ads
4| 3255 |04.01.2023 НОВИНИ

Гърция няма да прави отстъпки на Турция в Егейско море

.
Гърция
Гърция няма да прави отстъпки на Турция в нейните суверенни права по отношение на териториалните води в Егейско море. Това каза на брифинг официалният представител на гръцкото правителство Йоанис Иконому.
 

Йоанис Иконому беше помолен да коментира последните изявления на турския министър на отбраната Хулуси Акар и на говорителя на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън по отношение на Гърция. Според Иконому: "Гръцкото правителство действа въз основа на международното право и въз основа на нашите национални интереси." Иконому изтъкна, че то "действа с увереност. Нашата страна е силна държава, която се стреми към стабилност, но не прави отстъпки по отношение на своя суверенитет, правата и националния й суверенитет. Това е страна, която не може да бъде заплашва и не позволява да бъде сплашена“.

 

Турският министър на отбраната Хулуси Акар в понеделник отново обвини съюзника в НАТО Гърция, че ескалира напрежението и саботира стремежите на Анкара да разреши съществуващите проблеми между двете страни в рамките на Северноатлантическия алианс. Акар каза, че Гърция полага усилия да избегне срещи с Турция по мерки за изграждане на доверие, а "някои гръцки политици и военни постоянно и умишлено ескалират напрежението, като по този начин се опитват да скрият, завоалират вътрешните си проблеми“.

 

На 4-ти януари Ибрахим Калън каза, че "ако Гърция разшири териториалните води около остров Крит, вероятно за Гърция, ще има сериозни последствия и резултати“. Според него Турция "ще отговори решително и няма да приеме каквото и да е разширение на териториалните води, дори с една миля".

 

Турция не е подписала Конвенцията на ООН по морско право, според която страните могат да разширяват териториалните си води до 12 морски мили. През 1995 г., по време на ратифицирането на тази конвенция от гръцкия парламент, Анкара обяви, че ако Гърция разшири териториалните си води от 6 на 12 морски мили в Егейско море, това ще се счита за нарушение на националния суверенитет на Турция и следователно ще стане формална причина за обявяване на война. Миналия декември турският президент Тайип Ердоган каза, че турският тест на балистична ракета "Тайфун“ през м. октомври над Черно море е изплашил Гърция и отбеляза, че ракетата може да удари и Атина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3147 |04.01.2023 Допълнителното споразумение за оръжейния износ е, за да може служебното правителство “да си върже гащите” . 6| 3364 |04.01.2023 Георги Свиленски: БСП няма да подкрепи правителство, което дава военна помощ за Украйна . 8| 3330 |04.01.2023 Ердоган се закани на Гърция: Дръжте се добре или ще имате проблеми . 6| 3707 |04.01.2023 Иван Бакалов: Идва епидемия, то вика - ”Лъжеш ме, няма вирус”. Бракувахме ваксини за 50 млн.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads