Реклама / Ads
13| 2907 |24.07.2024 НОВИНИ

" Гърция ни стана като у дома". Какво се случва с туризма у нас?

.
Източник: личен архив
„Има увеличение на българските туристи в Гърция. Ако погледнем предпандемичната година ние сме имали около 1,4 млн. отишли, а за миналата година са 1,8 млн. общо. Една част от тях – около 400 хиляди, отиват за работа там. Другите имат имоти там, имат интереси, някои отиват само за уикенда, други за по едно кафе. Гърция ни стана като у дома си“, казва проф. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма в предаването „Тази сутрин“ по bTV.
 

Според него от началото на годината се движим с малко над 19 % от нивата от 2019 г. – тоест предпандемичната година и така се очертават да бъдат и следващите месеци. Очаква се тази година да завърши с 13 млн. влезли в страната чуждестранни посетители, като най-много от тях са румънци. 

А от Гърция към България влизат 1,2 млн. души. За километричните опашки на границата с южната ни съседка, проф. Драганов направи сравнение със създаването на граничен пункт и на Черноморието у нас.

 

„Ако сложим един граничен пункт и у нас, тогава ще видим опашката и за българското Черноморие. Защото ние като казваме, че в Гърция са отишли 1.8 млн. хора, общо около 8,5 млн. излизат извън България годишно, а в страната пътуват над 24 млн. Тоест, вътрешният туризъм е по-силен“, каза той. 

 

По думите му в българския туризъм работят 360 хиляди души, или 57 професии.

 

„Това включва като се започне от стюардеси, екипажи, граница, полиция, съпътстващите бизнеси, магазинната мрежа, обслужването – това са огромни числа. Тези, които идват от чужбина са някъде 7 хиляди – някак не е толкова голямо числото“, обясни той.

 

А от една седмица вече сме стигнали „върха на сезона“ – това са най-високите цени в летния сезон.

 

„Някой ако не иска да плаща тези високи цени можеше преди месец да ползва с 30% по-евтини, а през май с 50 % по-евтини, също и септември ще има едно значително намаление, което ще тръгне някъде след 23 август. Всеки може да избере цената. Която иска“, каза проф. Драганов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2246 |24.07.2024 Избори в началото на октомври - Кои са възможните дати? . 0| 2297 |24.07.2024 Край с огнения ад: Към момента на територията на страната няма активни пожари, увери МВР . 3| 2227 |24.07.2024 Комисар Александър Джартов: Пожарите и наводненията са новата реалност! . 4| 4301 |24.07.2024 Москва спира телефонните разговори от фронта, командири ще арестуват. Недоволството расте

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads