Реклама / Ads
1| 3102 |28.09.2022 НОВИНИ

Газът може да поевтинее с над 30%

.
Източник: БГНЕС
30% по-ниска цена на газа от октомври заради старта на интерконектора. Предложението на ”Булгаргаз” беше обсъдено днес на открито заседание в КЕВР.
 

От "Булгаргаз" обясниха, че предложението им за драстично понижаване цената на синьото гориво през идния месец се дължи предимно на пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция, по който страната ни ще получава евтини азерски доставки.

 

"Благодаря на КЕВР за усилията и на служебното правителство успешно да стартира интерконектора на 1 октомври. Видно е и от цената, която заявяваме и тя да бъде на нивата около 240 лв.", заяви Деница Златева - изпълнителен директор на "Булгаргаз".

 

Председателят на КЕВР Иван Иванов прогнозира, че ще се постигне трайно ниска цена на микса за по-дълъг период чрез доставки от Азербайджан, борсата и втечнен газ.

 

"Не мога да не изразя задоволството си, че през месец октомври се пречупи тенденцията на непрекъснато повишаване на цените и да отбележа - 250 лв. на мегаватчас беше прагът, който българската индустрия и бизнес като цяло обявиха, че над тази цена биха желали да получават компенсации. Поне за природния газ за октомври се надявам цената да се удържи под 250 лв. и се надявам това да продължи и през следващите месеци", коментира шефът на КЕВР.

 

Деница Златева обясни, че тази цел "Булгаргаз" е обявил четири търга за втечнен газ и един за тръбен, към който има засилен интерес.

 

"Самият факт, че имаме компании от целия спектър - Америка, Европа, Близкия Изток, Китай, показва, че това е и правилният подход. Надявам се чрез тези открити, прозрачни, конкурентни процедури да постигнем и добра цена за месец ноември. Нямаме притеснения, че няма да бъде осигурено необходимото количество природен газ. Това, което целим - да бъде на конкурентна цена", заяви Златева.

 

Окончателното решение с колко точно ще поевтинее газът ще бъде взето от КЕВР на 1 октомври на закрито заседание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4347 |28.09.2022 Tagesspiegel: „Северен поток“ може би е непоправимо повреден . 1| 2695 |28.09.2022 Историкът Евл. Станчев: Мирното разрешаване на конфликта в Украйна е невъзможен след референдумите . 2| 3748 |27.09.2022 Столтенберг: Русия трябва да знае, че ядрена война не може да бъде спечелена . 7| 29540 |27.09.2022 Бивш командващ британската армия: Можем да потопим целия руски Черноморски флот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads