Реклама / Ads
0| 3250 |17.06.2022 НОВИНИ

“Газпром” удря Франция и Италия след визитата на Макрон и Драги в Киев

.
Още държави страдат от руската енергийна политика, след Полша, България, Дания, Финландия и Нидерландия. От 15 юни GRTgaz сигнализира за спиране на доставките на газ от Германия за Франция, съобщи в петък френският оператор на газопреносната система GRTgaz.
 

GRTgaz също така призова за изпомпване на газ в хранилищата, доколкото е възможно. Освен това компанията по-рано увери, че няма заплаха от прекъсване на доставките на газ за Франция това лято, тъй като прекъсванията на доставките от Германия ще бъдат компенсирани от доставки от Испания и други източници, пишат от полския портал WNP.


В същото време италианските медии съобщиха, че местният газов гигант "Ени" получил само половината от газа, който е поръчал от "Газпром". Още в сряда руската компания информира италианската фирма за намаляване на доставките на газ с около 15 процента, а в четвъртък италианската компания получи не повече от 65 процента от желания обем. Рим разчита на повече газ от Северна Африка.


Умишлените манипулации на "Газпром" 


Намаляването на доставките на газ за Европа е резултат от руски действия и - както вече се появяват доклади - умишлени манипулации на "Газпром". Италианският премиер Марио Драги нарече съкращаването на доставките "политически натиск" от Русия, а обяснението за намаляването поради технически трудности - "лъжа".


Ограничените доставки на газ за пазара на ЕС са резултат от намаляването на количеството газ, изпомпван от "Северен поток". Както обясняват руснаците, две турбини не работят на компресорната станция Портовая в началото на газопровода. Според руснаците ефектът е намаляване на номиналния преносен капацитет на газопровода от цели 170 милиона m3 на ден до около 67,5 милиона m3. Причината - руската инвазия в страната, започнала на 24 февруари. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3095 |12.06.2022 Парламентарни избори във Франция . 0| 3156 |10.06.2022 Съдът реши: Елена Удря ще бъде екстрадирана в Румъния . 0| 14016 |10.06.2022 Примката се затяга: Орбан подкрепи Украйна, Франция изпраща оръдия, Япония спря тежката техника за РФ . 0| 3033 |10.06.2022 Елена Удря иска Европейският съд да се произнесе за екстрадицията й в Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads