Реклама / Ads
6| 2707 |14.05.2024 НОВИНИ

Унгария се закани да наложи вето върху новите санкции на ЕС за руския газ

.
Източник: БГНЕС
Безпрецедентното усилие на ЕС да накаже доходоносния газов сектор на Русия вече се сблъсква с познат враг на санкциите - Унгария.
 

Според няколко души в залата страната е изразила значителни резерви по отношение на новото предложение по време на първоначалните разговори между посланиците миналата седмица - отказвайки да се противопостави категорично на мярката, но давайки ясно да се разбере нейната предпазливост. Най-високопоставеният пратеник на Унгария заяви, че страната му ще блокира всякакви санкции, които повишават енергийните разходи в Европа, пише "Политико".

 

"Ще анализираме пакета, но не подкрепяме нищо, което може да има отрицателно въздействие върху пазара на газ в ЕС", заяви унгарският служител по време на среща на дипломати в сряда, според двама дипломати, запознати с дискусиите.

 

Санкциите ще забранят на страните от ЕС да реекспортират руски втечнен природен газ (LNG), което може да лиши Москва от значителни печалби. Те обаче няма да спрат покупките на руски газ от ЕС и няма да засегнат пряко бизнес интересите на Унгария. Въпреки това Унгария е силно зависима от руския износ и отдавна се противопоставя на по-нататъшни енергийни санкции срещу Москва, които изискват единодушна подкрепа от всички 27 държави от ЕС.

 

Според присъстващите няколко други държави, включително Франция, Германия, Италия и Испания, също са поискали повече техническа информация за мерките по време на първоначалните разговори. Унгария обаче е била най-нерешителна.

 

"Когато става въпрос за енергия, те са притеснени", заяви пред "Политико" един от дипломатите на ЕС, на когото, както и на останалите, бе предоставена анонимност, за да обсъжда деликатните разговори при закрити врата. "Те се опасяват, че това ще дестабилизира пазарите, дори и косвено".

 

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, предложи санкциите за втечнен природен газ миналата седмица, отбелязвайки първия си опит да насочи санкции към доходоносния газов сектор на Москва.

 

Натискът е значителна промяна в стратегията на ЕС, идваща в момент, когато се натрупват доказателства, че усилията му да намали приходите на Кремъл от изкопаеми горива - използвани за финансиране на войната му в Украйна - не дават резултат.

 

Досега Брюксел се въздържаше от налагане на санкции за свръхохладения газ, чиито цени са повишени, а някои държави се нуждаят от него, за да запазят осветлението си. Франция, Испания и Белгия са най-големите центрове за внос на руски втечнен природен газ, голяма част от който след това се реекспортира за страни като Германия и Италия.

Въпреки това Берлин и Рим наскоро предложиха предварителна подкрепа за санкциите за втечнен природен газ. А европейските пазари на втечнен природен газ са много по-стабилни, отколкото бяха непосредствено след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, което дава на Брюксел по-свободна ръка за налагане на ограничения, казва Том Марцек-Мансер, ръководител на отдела за газови анализи в разузнавателната компания ICIS.

 

"Виждаме, че глобалният пазар на втечнен природен газ ще стане значително по-дълъг от 2026 г. - което означава, че предлагането е по-голямо от търсенето - което означава, че има много повече пространство за дишане и вероятно ще видим по-ниски цени в световен мащаб", каза той. Въпреки това Марцег-Мансер предупреди, че макар енергийните пазари в централноевропейските страни като Унгария да са се стабилизирали през последните месеци, всякакви промени в предлагането могат да направят цените за потребителите "много, много нестабилни".

 

За разлика от други страни от ЕС, Унгария отказа доброволно да се откаже от руския газ след войната в Украйна. Тя дори сключи нови сделки с московския държавен гигант за изкопаеми горива "Газпром" за увеличаване на доставките по време на пиковото търсене. Украински официални лица многократно са призовавали Будапеща да прекрати зависимостта си от Кремъл.

Миналата седмица, когато започна да се разпространява последното предложение за санкции - 14-ият военен пакет на ЕС - Унгария отново се противопостави на насочването на санкции към енергийния сектор на Русия.

 

"Унгария смята всички санкции, засягащи енергийния сектор, за вредни, тъй като те значително ограничават европейската конкурентоспособност и водят до повишаване на цените и рискове за доставките", заяви говорителят на Министерството на външните работи Мате Пачолай пред унгарската HVG в отговор на репортажа на POLITICO за пакета.

Министърът на външните работи Пеер Сиярто направи подобни коментари в Москва миналата година, като настоя, че енергийната сигурност на Унгария "изисква непрекъснат транспорт на газ, нефт и ядрено гориво".

 

Той добави: "За да се изпълнят тези три условия, унгарско-руското енергийно сътрудничество трябва да бъде непрекъснато. То няма нищо общо с политическите предпочитания."

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3055 |14.05.2024 Нов вариант на Ковид набира сила в Щатите . 0| 2651 |14.05.2024 Гришо отпадна на осминафиналите на тенис-турнира в Рим . 8| 2561 |14.05.2024 Като за пробата: БНБ ще отсече 8 млн. евромонети . 0| 4827 |14.05.2024 BBC: От Древен Египет до Римска Британия - пивоварите съживяват бири от миналото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads