Реклама / Ads
0| 8183 |19.06.2015 НОВИНИ

Гечев: Световната банка уволни Борисов II пред чуждите инвеститори

.
Румен Гечев
Световната банка уволни българското правителство пред чуждестранните инвеститори. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев в парламента. Той коментира съветите, казани вчера от постоянния представител на Световната банка Тони Томпсън по време на вчерашната кръгла маса за правна рамка за растеж и развитие в България.
 

„Оценките на Световната банка доказват чисто пропагандния и подвеждащ характер на изявленията на правителството за някакви жизнерадостни чужди инвеститори и подобрения в средата за правене на бизнес у нас”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев в декларация от парламентарната трибуна. Според него този звучен шамар, с който в прав текст се разкрива високо ниво на корупция и неефективност на държавните институции, както и израждането на пазарната конкуренция в открито толериране на избрани фирми, близки до властта, на практика потвърждава оценките, дадени от левицата. „Доказва се, че те са реални и че зад чертаната от сегашното управление розова мъгла, не стои нищо, освен нискокачествена пропаганда. По същество Световната банка уволни българското правителство пред чуждестранните инвеститори”, допълни той.

 

Гечев припомни, че вчера в изказването си на кръгла маса за правната рамка за растеж и заетост в България г-н Тони Томпсън, постоянен представител на Международната банка за възстановяване и развитие (Световна банка), е публикувал тежки негативни оценки за състоянието на бизнес средата в България и особено за работата на правителството и неговите институции. „В тази връзка, нека правителството да излезе и да каже открито приема или не тези убийствени оценки. Ако правителствената коалиция 4+1 не може да се справи с предизвикателства, по-добре да си пише оставката и да даде възможност за формирането и провеждането на реални реформи, водещи до ефективно партньорство между бизнес и правителство. Партньорство, водещо до изграждането на конкурентоспособно пазарно стопанство”, коментира народният представител.

 

Според депутата от левицата посланията на Световната банка в България са повече от категорични. „С препоръката да се избягва работата със сегашното българско правителство се публикува остра оценка за високо ниво на корупция, ниска ефективност и преследване на тесни политически и лични цели за сметка на ефективното функциониране на пазарната икономика у нас”, допълни той. По неговите думи, освен че експертите на Световната банка предупреждават бизнесът да стои далече от правителството, те по същество поставят „Слаба оценка” на така наречените реформи, които очевидно съществуват само в медийните изяви на управляващите. „Сегашното правителство не само че не помага на бизнеса и не спомага за  ускоряване на мижавия икономически растеж от 0.9% спрямо 2014г, но по същество пречи за неговото развитие”, категоричен е Гечев.

 

Народният представител подчерта, че е особено тревожна оценката на Световната банка за състоянието на конкурентността и функционалността на пазара у нас. „Оценката, че единствено конкурентни са фирмите, опериращи под политическия чадър на властта, мултиплицира въпроса КОЙ във въпроса КОИ фирми, трупат печалби в полза на управляващия политически елит”, каза още той. Според него скандално е, че тази водеща институция препоръчва на чуждестранните инвеститори да не влизат в съвместни бизнес начинания с такива „пристанали” на властта фирми, защото рискуват техния бизнес да бъде откраднат, а възможността да получат защита от съдебната ни система е меко казано под въпрос.

 

Проф. Гечев обясни, че анализатори от Световната банка са посочили пример от проучване, според което, ако се направят реформи, за да се чувства бизнесът по-защитен, брутният вътрешен продукт на глава от населението ще се увеличи с 500%.

 



Декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ
Представена от народния представител Румен Гечев

Вчера, 18 юни, в изказването си на кръгла маса за правната рамка за растеж и заетост в България г-н Тони Томпсън, постоянен представител на Международната банка за възстановяване и развитие (Световна банка) публикува тежки негативни оценки за състоянието на бизнес средата в България и особено за работата на правителството и неговите институции. Той изнесе обобщени оценки на чуждите инвеститори, които са систематизирани, обработени и верифицирани от Световната банка. Г-н Томпсън изведе четири основни извода, направени на основата на тези обобщения. Според тази водеща световна институция, за да оцелеят, чуждите инвеститори трябва да се съобразяват с четири основни правила. Цитирам представителя на Световната банка:

„Първо, да се избягва работата с правителствените институции колкото може повече, независимо дали правителството е регулатор или клиент. Има достатъчно доказателства за ненадеждност и непредсказуемост на правителствените институции според бизнеса”, аргументира се Томпсън.
 
„Второто правило, е да се минимализират договорите, с когото и да било. Ако внесете в съда дело за договор, изходът е неясен”.
 „Третото правило е, да имате стратегия за придобиване на онези умения, които са необходими, и много от компаниите имат проблеми с липса на достатъчно квалифицирани хора с необходимите умения. Трябва да имате ясен план за това как да промените степента на умения на работниците".
 
„Четвъртата откровена препоръка, получена от бизнеса, е да се избягва влизане в отношение със силните на деня на пазара, защото "те ще направят живота ви ад и ще ви изхвърлят от бизнеса".
 За реалното състояние на бизнес средата у нас може да се съди и от друго изказване на същия форум, направено от анализаторът от Световната банка г-н Сирдхард Шарма. Той ясно аргументира проблема за твърде голямата обвързаност между политическата власт у нас и бизнеса. Цитирам: "Това е случаят, когато фирми, които са свързани с властимащите, стават по-конкурентоспособни и бизнесът им върви по-добре. Когато политиците изгубят властта, рентабилността на фирмите направо се срива". Фирмите трябва да се чувстват защитени от закона, а не да се страхуват, че бизнесът или имуществото им ще бъдат отнети, допълни той. Даде пример от проучване, според което, ако се направят реформи, за да се чувства бизнесът по-защитен, брутният вътрешен продукт на глава от населението се увеличава с 500%. Извършването на тези реформи ще подобри конкурентоспособността на страната и ще доведе до по-стабилни икономически показатели, смята анализаторът от Световната банка.
 
Уважаеми колеги, посланията на Световната банка в България са повече от категорични. С препоръката да се избягва работата със сегашното българско правителство се публикува остра оценка за високо ниво на корупция, ниска ефективност и преследване на тесни политически и лични цели за сметка на ефективното функциониране на пазарната икономика у нас. Нещо повече, освен че експертите на Световната банка предупреждават бизнесът да стои далече от правителството, те по същество поставят Слаба оценка на така наречените реформи, които очевидно съществуват само в медийните изяви на управляващите. Сегашното правителство не само че не помага на бизнеса и не спомага за  ускоряване на мижавия икономически растеж от 0.9% спрямо 2014г, но по същество пречи за неговото развитие.
 
Особено тревожна е оценката на Световната банка за състоянието на конкурентността и функционалността на пазара у нас. Оценката, че единствено конкурентни са фирмите опериращи под политическия чадър на властта, мултиплицира въпроса кой във въпроса КОИ фирми, трупат печалби в полза на управляващия политически елит. Скандално е, че тази водеща институция препоръчва на чуждестранните инвеститори да не влизат в съвместни бизнес начинания с такива пристанали на властта фирми, защото рискуват техния бизнес да бъде откраднат, а възможността да получат защита от съдебната ни система е меко казано под въпрос.
 
Тези оценки намират потвърждение във влошаването на ключови макроикономически показатели, от които зависи икономическия растеж у нас. През първото тримесечие на 2015г е налице тенденция за спад в обема на преките чужди инвестиции. В същото време се свиват и вътрешните инвестиции, като по оценки на НСИ, бизнеса възнамерява да намали вложенията с над 35% през 2015г.
 
Оценките на Световната банка доказват чисто пропагандния и подвеждащ характер на изявленията на правителството за някакви жизнерадостни чужди инвеститори и подобрения в средата за правене на бизнес у нас. Този звучен шамар, с който в прав текст се разкрива високо ниво на корупция и неефективност на държавните институции, както и израждането на пазарната конкуренция в открито толериране на избрани фирми, близки до властта, на практика потвърждава нашите оценки. Доказва, че те са реални и че зад чертаната от сегашното управление розова мъгла, не стои нищо освен нискокачествена пропаганда. По същество Световната банка уволни българското правителство пред чуждестранните инвеститори.
 
В тази връзка, нека правителството да излезе и да каже открито приема или не приема тези убийствени оценки. Какви са неговите аргументи и кога ще започнат истинските реформи, които всички ние очакваме. Ако правителствената коалиция 4+1 не може да се справи с предизвикателства, по-добре да си пише оставката и да даде възможност за формирането и провеждането на реални реформи, водещи до ефективно партньорство между бизнес и правителство, партньорство водещо до изграждането на конкурентоспособно пазарно стопанство. Изпълнението на тази нетърпяща отлагане задача е единственото условие за привличане на повече чуждестранни инвестиции и за стимулиране на  бизнеса. Без това, българската икономика ще остане в клещите на стагнацията и безпътицата.

Пълен текст на декларацията:

Декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ
Представена от народния представител Румен Гечев

Вчера, 18 юни, в изказването си на кръгла маса за правната рамка за растеж и заетост в България г-н Тони Томпсън, постоянен представител на Международната банка за възстановяване и развитие (Световна банка) публикува тежки негативни оценки за състоянието на бизнес средата в България и особено за работата на правителството и неговите институции. Той изнесе обобщени оценки на чуждите инвеститори, които са систематизирани, обработени и верифицирани от Световната банка. Г-н Томпсън изведе четири основни извода, направени на основата на тези обобщения. Според тази водеща световна институция, за да оцелеят, чуждите инвеститори трябва да се съобразяват с четири основни правила. Цитирам представителя на Световната банка:

„Първо, да се избягва работата с правителствените институции колкото може повече, независимо дали правителството е регулатор или клиент. Има достатъчно доказателства за ненадеждност и непредсказуемост на правителствените институции според бизнеса”, аргументира се Томпсън.
 
„Второто правило, е да се минимализират договорите, с когото и да било. Ако внесете в съда дело за договор, изходът е неясен”.
 „Третото правило е, да имате стратегия за придобиване на онези умения, които са необходими, и много от компаниите имат проблеми с липса на достатъчно квалифицирани хора с необходимите умения. Трябва да имате ясен план за това как да промените степента на умения на работниците".
 
„Четвъртата откровена препоръка, получена от бизнеса, е да се избягва влизане в отношение със силните на деня на пазара, защото "те ще направят живота ви ад и ще ви изхвърлят от бизнеса".
 За реалното състояние на бизнес средата у нас може да се съди и от друго изказване на същия форум, направено от анализаторът от Световната банка г-н Сирдхард Шарма. Той ясно аргументира проблема за твърде голямата обвързаност между политическата власт у нас и бизнеса. Цитирам: "Това е случаят, когато фирми, които са свързани с властимащите, стават по-конкурентоспособни и бизнесът им върви по-добре. Когато политиците изгубят властта, рентабилността на фирмите направо се срива". Фирмите трябва да се чувстват защитени от закона, а не да се страхуват, че бизнесът или имуществото им ще бъдат отнети, допълни той. Даде пример от проучване, според което, ако се направят реформи, за да се чувства бизнесът по-защитен, брутният вътрешен продукт на глава от населението се увеличава с 500%. Извършването на тези реформи ще подобри конкурентоспособността на страната и ще доведе до по-стабилни икономически показатели, смята анализаторът от Световната банка.
 
Уважаеми колеги, посланията на Световната банка в България са повече от категорични. С препоръката да се избягва работата със сегашното българско правителство се публикува остра оценка за високо ниво на корупция, ниска ефективност и преследване на тесни политически и лични цели за сметка на ефективното функциониране на пазарната икономика у нас. Нещо повече, освен че експертите на Световната банка предупреждават бизнесът да стои далече от правителството, те по същество поставят Слаба оценка на така наречените реформи, които очевидно съществуват само в медийните изяви на управляващите. Сегашното правителство не само че не помага на бизнеса и не спомага за  ускоряване на мижавия икономически растеж от 0.9% спрямо 2014г, но по същество пречи за неговото развитие.
 
Особено тревожна е оценката на Световната банка за състоянието на конкурентността и функционалността на пазара у нас. Оценката, че единствено конкурентни са фирмите опериращи под политическия чадър на властта, мултиплицира въпроса кой във въпроса КОИ фирми, трупат печалби в полза на управляващия политически елит. Скандално е, че тази водеща институция препоръчва на чуждестранните инвеститори да не влизат в съвместни бизнес начинания с такива пристанали на властта фирми, защото рискуват техния бизнес да бъде откраднат, а възможността да получат защита от съдебната ни система е меко казано под въпрос.
 
Тези оценки намират потвърждение във влошаването на ключови макроикономически показатели, от които зависи икономическия растеж у нас. През първото тримесечие на 2015г е налице тенденция за спад в обема на преките чужди инвестиции. В същото време се свиват и вътрешните инвестиции, като по оценки на НСИ, бизнеса възнамерява да намали вложенията с над 35% през 2015г.
 
Оценките на Световната банка доказват чисто пропагандния и подвеждащ характер на изявленията на правителството за някакви жизнерадостни чужди инвеститори и подобрения в средата за правене на бизнес у нас. Този звучен шамар, с който в прав текст се разкрива високо ниво на корупция и неефективност на държавните институции, както и израждането на пазарната конкуренция в открито толериране на избрани фирми, близки до властта, на практика потвърждава нашите оценки. Доказва, че те са реални и че зад чертаната от сегашното управление розова мъгла, не стои нищо освен нискокачествена пропаганда. По същество Световната банка уволни българското правителство пред чуждестранните инвеститори.
 
В тази връзка, нека правителството да излезе и да каже открито приема или не приема тези убийствени оценки. Какви са неговите аргументи и кога ще започнат истинските реформи, които всички ние очакваме. Ако правителствената коалиция 4+1 не може да се справи с предизвикателства, по-добре да си пише оставката и да даде възможност за формирането и провеждането на реални реформи, водещи до ефективно партньорство между бизнес и правителство, партньорство водещо до изграждането на конкурентоспособно пазарно стопанство. Изпълнението на тази нетърпяща отлагане задача е единственото условие за привличане на повече чуждестранни инвестиции и за стимулиране на  бизнеса. Без това, българската икономика ще остане в клещите на стагнацията и безпътицата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4986 |17.06.2015 Син на бивш шеф на банка се самоуби . 0| 4322 |14.06.2015 Загубихме от Канада в Световната лига . 1| 4256 |09.06.2015 Световната здравна организация била подкрепила реформата на Москов . 5| 6695 |02.06.2015 В окото на Фрог: Клиентка на гръцка банка разкри схемите й за измама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads