Реклама / Ads
30| 5142 |03.12.2014 НОВИНИ

Гечев-Трайков: Путин или Обама спира "Южен поток"?!

.
Двама бивши министри на икономиката и енергетиката заформиха спор за "Южен поток" в "Лице в лице" по Нова телевизия. Трайчо Трайков заяви, че става фен на Путин, като печалбата на България ще е 400 млн. евро , в което не вярна. А Румен Гечев обвини САЩ и Обама за неуспеха на проекта.
 
Не е сериозно да се твърди, че Борисов няма достъп до договора за "Южен поток". Общите условия за договора са подписани, започна Румен Гечев. В случая се прави опит за отклоняване на вниманието. Този рамков договор са подписали и Италия и Унгария.

Тъй като са останали открити и висящи въпроси в договора, не се знае какъв ще е целия ефект. Но ако Борисов е поискал от г-жа Петкова да му каже какво печелим и губим от договора и тя не е в състояние да му каже. Има договор на парче, има финансова необвързаност. Бъркотията е пълна, включи се в разговора и Трайчо Трайков.

Ако транзитните такси не носят печалба, защо има радостни фойерверки на Босфора ? Само българите имаме съмнение. Странно е, че премиерът няма достъп до договора. Това е несериозно, каза още Гечев.

Че има нещо скрито е ясно. Договарят се неща, не когато трябва. Не са ясни транзитните такси, а правим поръчка за строителство. Важно е да се знае, че при "Южен поток" няма рамков договор, а всяка страна се договорява. И в зависимост от това, как се договаря, печели. Може Австрия да е договорила добри условия, и е доволна, разясни Трайков.

Ами Борисов може да довърши договора. Българският данакоплатец не плаща и една стотинка. Строителите финансират тръбата. Ние плащаме на държавното дружество, ако има достатъчно постъпления. Бюджетът на България не участва в строителството на тръбата, посочи Гечев.

Доколкото знам има трима-четирима ,които са виждали финансовия модел. Но и те не знаят, дали са обвързани с договори. За да се изплати заема, трябва около двадесет години да сме нула на нула.Ако се договорим с руснаците да вземем толкова, колкото казва Путин, не виждам някой да е против да се договорим с Русия, обясни Трайков.

Реаллизацията на Южен поток са  не са само транзитните такси, а и икономичските ефекти. същата газ ще минава през Турция, за да стигне до нас. Путин ни учи на аритметика, но някои дестни политици са прескочили аритметиката, каза още Гечев, като защити смятаните от руския президент облаги за България.

Трайков пък обясни, че печалбата ще е само 100 млн., с които ще си плащаме кредита. Но се съгласи, че сочената сума от Путин е голяма.При тази ситуация ще стана фен на Путин, обяви Трайков.

Транзитните такси от Русия към Германия и Труция са добре. Това, което крием е, че нашите партньори от САЩ не искат тази тръба, както и кръгове от ЕС. Искат тръбата да не мине през България, а  през Турция, каза своята истина Гечев.

Ако Газпром спазва законодателството на ЕС, никой нямаше да спре "Южен поток". Тук няма марсианци, няма две мнения.., апострофира Трайков .Ако правиш бизнес в ЕС, значи си приел, че ще спазваш правилата.Изключение на правилата направиха за "Северен поток".Като не дадоха на Путин тотален монопол, Путин отказа тръбата.

Фактите са, че "Южен поток" е подписан между Италия и Русия, освен тях са подписали Унгария, Австрия и други страни. Питах експерти, няма нарушение на законодателството. Проблемът е , че САЩ не искат тръбата да мине през България, потвърди своето Гечев.

Путин се отказа, а не Обама, не остана длъжен Трайков. Путин използва България като точка за натиск срещу ЕС. Путин използва ситуацията, тъй като в България има партии, които ще скочат. А ако падне и правителството в България - е бонус. Лично Путин иска да спре "Южен поток", защото не иска да спазва европейското законодателство и нямат пари. И затова искат да изкарат България виновна. Това ме възмущава като български министър. Нека ни убедят, че тези числа са верни.

Ако е вярно, че Русия се отказва от тръбата, защото няма пари, то защо прави друга тръба.Това противоречи на здравия разум, завърши Гечев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4593 |03.12.2014 Даниел Митов учуден от начина, по който Путин обяви края на „Южен поток” . 22| 4440 |03.12.2014 Файненшъл таймс: Отказът на Южен поток е позор за Путин . 15| 4100 |03.12.2014 М. Димитров: Путин иска да клекнем, но не става . 49| 5540 |02.12.2014 Путин и Ердоган се съешиха; Москва ни заобикаля с 2 тръби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads