Реклама / Ads
21| 6309 |09.09.2010 НОВИНИ

Ген. Ангелов хвана президента в три лъжи

.
Аню Ангелов
Няма никакъв документ. Той ме запита дали имам такива. Аз не мога да дам документи, след като от април 2002 г. финансова ревизия на служба “Военна информация” не е извършвана. Не може да очаква от мен да дам факти в това писмо, което му написах.
 

Това заяви военният министър Аню Ангелов и обвини президента в лъжа. Повод за резервираната му реакция към Георги Първанов са твърдения на държавния глава в интервю за столичен ежедневник, че е изискал от МО да му бъдат предоставени документи дали са извършвани злоупотреби в служба “Военна информация”. Вместо това е получил от ведомството писмо, в което няма нито един конкретен факт за финансови злоупотреби.

Ген. Ангелов посочи още две лъжи на президента Първанов във въпросното интервю. Според министъра критиките на държавния глава за „отстъпление в полето на социалната политика в армията“ не са верни. “МО не се е отказало окончателно от социалната адаптация на напускащите армията военни”, посочи той, като препоръча на журналистите да се запознаят с чл. 226 д от ЗОВС. “В момента наредбата за изпълнението на тези задължения е в процес на вътрешноведомствено съгласуване и до края на месеца ще излезе в „Държавен вестник”, допълни Аню Ангелов.

Другото невярно, според военния министър, твърдение на президента е свързано с тезата на Първанов, че ген. Ангелов е отказал да повиши в длъжност през май съветника на държавния глава по военната сигурност Николай Николов. “Категорично отхвърлям всякакви намеци за непочтеност от моя страна. Г-н президентът много добре знае на кого е възложил веднага след срещата ни и разговора ни по отношение на неговото искане за повишаване на съветник от неговата администрация да ми се обади и да ме предупреди, че той оттегля това предложение”, заяви министърът на отбраната.

“Този човек до следващата среща с президента така и не ми се обади. Ако ми се бе обадил, нямаше да има нито извънредно заседание на Съвета по отбрана, нито мое изслушване във военната комисия”, обясни Ангелов, като препоръча на “господин президента да си търси непочтените хора в неговата администрация”.

Аню Ангелов се въздържа да коментира въпросът с новата кандидатура за шеф на “Военно разузнаване”, след като главнокомандващият на Българската армия продължава да отказва да подпише указа за назначението на комодор Валентин Гагашев, предложен от Министерския съвет.

Според Ангелов обаче неяснотата около новия директор на “Военно разузнаване” не била проблем и не действала демотивиращо на служителите. “Служителите продължават да си изпълняват задълженията. Има заместник, на който са възложени основната част от задълженията на директора на службата. Така че там работата върви”, заяви министърът, като посъветва журналистите да не се притесняват излишно.

Министър Ангелов изтъкна обаче, че всяко закъснение в назначаването на човек, който да оглавява тази служба, пречи на да извърша проверката, която иска. По думите тази проверка се налага, за да се оцени състоянието и условията в служба “Военно разузнаване” в момента.

Министър Ангелов отказа да коментира и препоръките на Първанов да се ограничат планираните съкращения в армията на 6000 военни на активна служба, които са обвързани с цялостната реорганизация на въоръжените сили. По думите му солидна аргументация по въпроса може да бъде намерена в публикувана на сайта на МО лекция на министъра по темата.

Кадровият спор между министър и президент се разрази в началото на август, след като на последното заседание на МС по предложение на министъра беше гласувано решението правителството да предложи на държавния глава да издаде указ за назначаването на комодор Валентин Гагашев за директор на служба “Военна информация”. Аню Ангелов обясни тогава, че се е срещнал с президента и го е информирал, че ще направи предложението, което вече е обсъдено от Съвета по отбрана. Веднага след това е изпратил предложението за предварително съгласуване, но до този момент отговор не е получил – нито съгласие, нито несъгласие.

Въпреки това той е вкарал точката в дневния ред. “Единствено поради факта, че следващото заседание е на 25 или 26 август, а от 1 септември новият директор трябва да встъпи в длъжност и естествено няма физическа възможност това да стане, ако решението, а след това съответно процедурата за издаване на указ, надхвърли тази дата”, обясни тогава той.

“Моето задължение за предварително съгласуване с президентската институция не е по Конституция, нито съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили. То е въз основа на един член от Устройствения правилник на МС, така че щом МС взе решение да приемем това предложение, за мен поне МС се е съгласил с невъзможността да чакаме 26-ти. Знаете, че повечето министри са в отпуска, включително и аз от онзи ден”, каза Аню Ангелов.

Действията на военния министър предизвикаха почти незабавната реакция на президента. Той обвини ген. Ангелов в непознаване на Конституцията, опит да подведе правителството и обществото и неспазване на процедурата за съгласуване на назначенията в армията. От МО контрираха с документи, които показват, че държавният глава е бил информиран по надлежния ред за кандидатурата на комодор Гагашев.

След повече от месец задочна размяна на реплики между Ангелов и Първанов все още не е ясно какъв ще е изходът от ситуацията, въпреки идеите на министъра да се помисли за промяна в закона, където да се регламентира прецизно процедурата за назначения в армията, така че да се избягват ситуации като сегашната.

На 1 септември досегашният директор на служба „Военна информация“ ген. Пламен Студенков официално бе освободен от военна служба заради навършването на пенсионна възраст. Ангелов продължава да държи на искането си службата да бъде поета от външен за системата човек, а президентът Георги Първанов подкрепя кандидатурата на сегашния заместник полк. Венцислав Истатков. Президентът отхвърли вече две предложения на Ангелов за шеф на служба „Военна полиция“ – ген. Динчо Карамунчев и комодор Валентин Гагашев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4621 |05.09.2010 Пиян шофьор хванат 2 пъти за 2 часа . 13| 5162 |01.09.2010 Военният министър отказва кандидатура на президента . 7| 5334 |31.08.2010 Борисов брани А.Ангелов, опровергава медии . 2| 4853 |31.08.2010 Ц. Цачева: Смяна на А. Ангелов не е обсъждана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads