Реклама / Ads
28| 5380 |24.02.2010 НОВИНИ

Ген. Атанасов: Президентът лобира в ЕК за руски енергийни проекти

.
Атанас Атанасов
Истинската цел на посещението на президента Георги Първанов в Брюксел е да лобира за руските енергийни интереси на Балканите и да помоли за европейска подкрепа за проекти в България. Другите му разговори са просто фон. Това обяви пред Frognes.bg лидерът на ДСБ – София ген. Атанас Атанасов, коментирайки визитата. Той припомни, че реално това е първото посещение на държавния глава там от три години
 

Хората от екипа му са използвали най-вероятно любезността на партньорите и ситуацията около създаването на новата Европейска комисия, за да пробутат гостуването, смята Атанасов. Според него изявленията на Първанов красноречиво издавали истинската цел в Белгия.

„Европейската комисия не се притеснява от това, че ще строим АЕЦ „Белене” с руски капитали”, твърди държавният ни глава. Аз обаче искам да чуя това от ЕК, тя да го каже ясно, а не Георги Първанов, защото на него му нямам доверие, контрира политикът от ДСБ и допълва, че българският президент се държи като своеобразен търговски пътник на руските банки.

Атанасов коментира и друго изказване на Първанов, което е възбудило недоумението на журналистите – проектите „Южен поток” и „Набуко” се възприемали по един и същ начин?

Естествено е, че западните медии ще бъдат озадачени, защото се прави внушението, че работим и за друг алтернативен проект, обясни ген. Атанасов. Той отговаря и защо е нереалистично искането на Първанов, АЕЦ „Белене” да бъде представен като европейски проект.

Внушението му е към българското общество, но това е абсурд, как да стане – руска атомна централа, с руски технологии и оборудване? С това Първанов реално казва: Европейците да дадат едни пари и да платят на руснаците този проект!

От партията на Иван Костов са категорични, че Синята коалиция ще реагира на това поредно лобиране на президента за руските енергийни интереси.

Ние имаме категорична позиция за АЕЦ „Белене” – това е ненужен проект за страната ни. Той е неефективен за икономиката и е опасен за сигурността на района. Знаем риска от руските технологии, няма да напомням за аварията в Чернобил, предупреждава Атанас Атанасов.

Той изтъква известния факт, че Западът не желае да си партнира с руснаците в ядрената енергетика, и пита защо тогава ние трябва да сме им партньори на братушките? Българската държава няма нуждата от това допълнително количество електроенергия, защото няма къде да я продадем. От друга страна има съмнения, че проектът е реално два пъти по-евтин, но стойността му е надута.

Опасяваме се, че около 4,5 милиарда евро ще бъдат раздадени по консултантски договори, тоест като подкупи за лобисти, които са близки до кръга на Първанов и руските интереси в България. Защо българският данъкоплатец трябва да плаща подкупите на руското енергийно лоби в България, питат още от ДСБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4902 |21.02.2010 Ив. Костов: Президентът говори дребнаво . 49| 12843 |22.01.2010 Бриго Аспарухов: Президентът ще прави партия със Слави Трифонов . 21| 5612 |12.12.2009 А. Атанасов: "Жертвите" РЗС търсят обществена подкрепа . 4| 4526 |04.12.2009 Президентът пита КС за адвокатското ДДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads