Реклама / Ads
3| 3065 |17.01.2023 НОВИНИ

Ген. Константин Попов също отрече родни Су-25 да са отишли в Украйна

.
Всички самолети Су-25, които са по щат на българската армия са на летище Безмер, категорично заяви пред bTV бившият началник на родната отбрана ген. Константин Попов. Така той отрече появилата се вчера информация в “Блумбърг”, че летателните апарати са отишли от България в Украйна през трети държави. 
 

Бившият началник на родната отбрана обаче допусна, че е възможно и в бъдеще да има подобни твърдения, защото страната ни е решила да класифицира информацията каква военна помощ ще предостави на Киев. Освен това според него е напълно възможно самолети Су-25 да са отишли в Украйна през частни фирми от България, след като страната ни взе решение в началото на 2000 г. да съкрати въоръжението и числеността на армията.

 

ФрогНюз припомня, че според написаното в “Блумбърг” стъпва върху данни на нидерландския аналитичен проект Oryx. В публикацията се твърди, че страни от НАТО са купили 14 щурмови самолета съветско производство Су-25 и са ги предали на Украйна. 

Българският парламент гласува в края на миналата година изпращане на оръжия за Киев, а в предишното Народно събрание това бе предмет на ожесточени спорове и бе отхвърлено от тогавашния коалиционен партньор БСП. Същевременно през пролетта на 2022 г. се появиха твърдения, че изпращането на бойна техника за Украйна става през Полша.

 

От Министерството на външните работи вчера заявиха, че не знаят за информацията на “Блумбърг”. От Министерство на отбраната отрекоха родни Су-25 да са били предоставени на Украйна. 

 

Според ген. Константин Попов формулировката на решението какво точно ще изпращаме на Киев не предполага да предоставяме тежка техника, включително и бойни самолети. Съветът му към служебното правителство е до обяви общата рамка на военната помощ, която ще изпратим на Украйна, за да няма спекулации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 10919 |15.01.2023 Калина Константинова: Тома Биков и Даниел Митов са толкова свързани с Nexo, колкото и Настимир Ананиев . 0| 3193 |12.01.2023 Почина проф. Елка Константинова . 5| 3007 |11.01.2023 Украйна отрече град Соледар да е минал под руски контрол . 3| 3433 |11.01.2023 Отиде си последният монарх на Гърция - Константин II

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads