Реклама / Ads
25| 5911 |21.03.2020 НОВИНИ

Ген. Мутафчийски: Броят на заразените е 163, не дай Боже пикът да е септември

.
Ген. Венцислав Мутафчийски
Броят на заразените с коронавирус у нас е 163. 8 от тях са със сериозна симптоматика и са на възраст между 20 и 50 години. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцеислав Мутафчийски на редовен брифинг на щаба.Той заяви, че не може да предположи кога ще бъде пикът на заразата у нас.
 

Може да е в края на април или май. Той изрази сериозна загриженост, ако пикът е чак септември.

 

Новите случаи на заразен в София са 18, а в Бургас има още двама. В Пазарджишка област има един пациент. Средната възраст на починалите е 74 години.

 

"Само вчера в Италия са загинали над 600 човека за един ден. Само вчера. Искам да уточня, че болестта не поразява само възрастни хора, но при тях смъртността е много по-голяма", допълни ген. Мутафчийски.

 

Той подчерта и друга неприятна тенденция - след като частна лаборатория пусна бързи тестове, пациенти с положителни резултати заляли "Пирогов" с настояване да бъдат приети. Много от тях са без симптоми. Мутафчийски ги призова настоятелно, дори да имат положителен тест, да не ходят в болница, освен ако не се появи задух. В противен случай болницата ще се блокира и няма да могат да се поемат по-сериозните случаи. Той поясни, че при симптоми всеки трябва да се свърже най-напред с личния си лекар. Чак когато се появи задух, и този сериозен,  се вика линейка, за да се закара заразения в болница.

 

Сред заразените има и млади хора, някои от които са със сериозни сложнения, включително и медик. Нито една възрастова група не е пощадена от заболяването, подчерта ръководителят на кризисния щаб.


В белодробното отделение на столичната болница "Токуда" е настанен заразен с коронавирус млад мъж, на около 34 години. Първоначално той е бил с двустранна бронхопневмония, стана ясно на брифинга. РЗИ затваря болницата за 24 часа, за да се направи дезинефкция и да се установят контактните лица. След 24 часа тази болница ще продължи да функционира. През тези 24 часа е осигурен свободен коридор за болните от хемодиализа и за спешни раждания, уточни ген. Венцислав Мутафчийски.


В отговор на въпрос той подчерта, че появилата се информация, че хеликоптери пръскат край Карнобат, няма нищо общо с коронавируса. По думите му най-вероятно се пръска за комари.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3819 |18.03.2020 Ако заразените се увеличат: Възрастните минават на строга карантина . 11| 4977 |17.03.2020 Оперативният щаб: Заразените с COVID-19 у нас вече са 67 . 16| 5060 |16.03.2020 От оперативния щаб: Заразените у нас вече са 62 . 3| 4455 |15.03.2020 Още 2 случая на COVID-19, броят им в страната достигна 43

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads