Реклама / Ads
3| 3929 |14.03.2020 НОВИНИ

Няма нови случаи на COVID-19 у нас, 31 са регистрираните

.
Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски
От 8-те заразени от вчера най-младият е 24-годишен, а най-възрастният - 80-годишен. От тях само 3-ма са хоспитализирани в болница, другите с много леки симп или без симптоми се намират под домашна карантина.
 

Това бе обявено на сутрешния брифинг на оперативния щаб.

 

„В света заразените са 145 000. 5436 са починалите, а възстановилите се са 72 000. В Албания вече има 33-ма заразени, в Босна и Херцеговина 18, а в Гърция са вече 190. В Китай има най-малко заразени за денонощие – 11. В Италия обаче те вече са 2547”, обяви Мутафчийски.

 

Във ВМА са настанени шестима болни с COVID-19 и трима са под домашна карантина. Прави впечатление, че хората са над 55-годишна възраст.

 

Състоянието на всички е стабилно, стана ясно на брифинга. С тримата под домашна карантина има и видео връзка, и готовност за реакция, ако се влошат. Симптомите, които проявяват настанените във ВМА, са температура не по-висока от 38 градуса, силно зачервено гърло, не са засегнати други органи и системи освен респираторната система. Наблюдава се и пациент, при който има силно понижени левкоцити и силно завишени моницити, казаха експертите от щаба. От 31 10 лица нямат никакви симптоми, 1 е в тежко състояние - човекът, хоспитализиран в "Пирогов", който няма нито подобрение, нито влошаване и все още е интубиран на командно дишане. Стана ясно, че в Плевен болните са вече трима, но нямат връзка помежду си - вчера е приет мъж в умерено тежко състояние, поясни проф. Мутафчийски, който каза и че в болниците ще бъдат приемани само хора в умерено тежко състояние, тъй като здравната система няма капацитет и за тези, които нямат симптоми.

 

Ръководителят на щаба генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски каза, че след влизането на мерките за извънредното положение вече има няколко случая на арестувани граждани, които не спазват карантината. Става дума за хора от Сливница, на които им е казано да стоят вкъщи, а са били хванати в заведение. Отведени са.

Един пациент, който си е тръгнал от Военномедицинската академия (ВМА), се е върнал, след като е разбрал за въвеждането на извънредната ситуация.

 

МВнР промени индекса на 13 държави. България използва 5-степенна скала. Най-високата степен е въведена за Иран.

 

От щаба коментираха отново критично въпросите за бързите тестове за коронавирус.

"Нито са чак толкова точни, нито чак толкова всеобхватни. Това са рекламни трикове, които може да видите за всяка хранителна добавка", каза в тази връзка директорът на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев.

 

На финала на днешния брифинг Мутафчийски призова журналистите и гражданите да избягват ходенето по болници. "Не се врете по болниците!", заръча специалистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4831 |13.03.2020 Нови 7 случая на коронавирус у нас . 17| 4505 |12.03.2020 Още 7 положителни проби за COVID-19, случаите у нас са 23 . 0| 3610 |11.03.2020 Църквата няма да отменя богослужения, храмовете остават отворени /документ/ . 7| 4742 |11.03.2020 Ердоган: Нашите гости си тръгват, а ние нямаме задължение да ги спрем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads