Реклама / Ads
3| 4415 |05.03.2020 НОВИНИ

Българи се върнали от Италия и тръгнали на зъболекар без да предупредят

.
Проф. Тодор Кантарджиев
Наши сънародници се върнали от Италия и тръгнали на зъболекар без да предупредят, че пристигат от рискови дестинации с болни от коронавирус. Възмущението от липсата на отговорно гражданско поведение изрази д-р Тодор Кантарджиев по време на редовния брифинг на кризисния щаб.
 

"Културният човек спазва 14 дни своята карантина", напомни и д-р Кантарджиев, цитиран от Дарик.  Той даде пример за безотговорно поведение от наши сънародници, върнали се от пламналата с коронавирус Италия. "Жени, върнали се от Италия, тръгват по зъболекар и забравят да кажат", възмути се епидемиологът. "Те трябва да кажат "Върнах се от Италия преди четири дена и от два дена имам температура, гърлобол, а не "я да ме прегледаш, забравих да ти кажа, че преди три дена се върнах от чужбина".

 

Той отново напомни на българите,  които са били в контакт с болни от коронавирус или си пристигат от рискови кътчета на света, да не хукват по лекари и зъболекари, като поставят под риск останалите хора, а да се обаждат по телефона.

Капацитетът на Инфекциозната клиника във ВМА е изчерпан, закриват психиатричната клиника, за да отворят места за болни. Все още няма регистриран случай на коронавирус у нас, стана ясно пък от думите на шефа на щаба - ген. Венцислав Мутафчийски.

 

"Инфекциозните отделения са пълни, особено в Източна и Централна България. След анализ ще изпратим писмо за бърза реакция от МЗ да свикат незабавно директорите на областните болници, за да докладват какви са допълнителните сили и средства за борба с коронавирус инфекцията", съобщи той. "Изчерпан е капацитетът на ВМА. Абсолютно запълнен е. Имаме 40 легла, които ще са на разположение след закриване на психиатричната клиника", добави генералът.

 

11 души са приети във ВМА, освободени са двама, които са били под карантина. Трима ще бъдат изписани евентуално днес, съобщи още ген. Мутафчийски. "Разширяваме кръга на лицата, които подлежат на тестуване", каза още шефът на щаба.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4383 |03.03.2020 ”АТАКА” отбеляза 142 години от Освобождението на България от турско робство . 4| 6027 |03.03.2020 Скъпарска яхта на български бизнесмен под запор в Италия заради укрити данъци . 2| 4289 |03.03.2020 Държавни лидери поздравиха България за празника . 18| 9664 |04.03.2020 От скритата реч на президента: Каква ли щеше да е България, ако онези велики българи се бяха поддали на ”вируса”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads