Реклама / Ads
11| 4170 |08.03.2020 НОВИНИ

Коронавирус в България. Положителни проби са дали двама у нас

.
ген.-майор Венцислав Мутафчийски
Регистрираха пациенти с коронавирус в България. Това са първите случай на опасното заболяване у нас. Мъж и жена са дали положителни проби при тестването, но изненадващото е, че те не са пътували в чужбина, нито пък са били в контакт със заразени.
 

Резултатите все още не са окончателни. Направени са повторни проби, чиито резултати се очакват до часове.

 

Новината съобщиха на извънреден брифинг от оперативния щаб късно снощи. Става дума за 27-годишен мъж от Плевен и 75-годишна жена от Габрово.

 

Положителни са се оказали по две проби, взети от мъж и жена в Северна България. Направени са с референтния тест на СЗО.

 

И двамата не са пътували в чужбина и не са били в контакт с болни от коронавирус. Намират се в инфекциозните отделения на двата града от няколко дни.

 

"Състоянието на двамата пациенти вече е добро. Били са зле преди дни", разкри проф. Кантарджиев. Те са били приети с пневмонии.

 

"Профилът не отговаря на очакванията, поради това, че не са пътували никъде и нямат контакти. Не отговарят твърде много на критериите", допълни и държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

 

И двете отделения, където се лекуват двамата, са поставени под карантина. Никой няма да има право да напуска отделението, нито пък ще се приемат пациенти там. Установени са контактите на двамата с положителните проби. Става въпрос за 18 души.

 

Възрастната жена има само една близка, с която е контактувала, тъй като е самотно живееща, докато в семейството на мъжа има още трима души. С помощта на МВР се издирват и други контактни лица с болните.

 

Така нареченият “пациент 0” не е известен на властите.


Възрастната жена е била приета на 3 март с пневмония. След като е дала положителна проба за коронавирус, тя е била изолирана. Досега е била лекувана с антибиотици и към момента не се налага промяна в лечението й, заяви директорът на болницата.

 

Всички контактни с нея пациенти и хора от персонала са дали проби и тази нощ те пътуват към София.

 

Мъжът с положителна проба от Плевен също е изолиран. Той също е дал положителен резултат на два от трите теста.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4833 |07.03.2020 Ген.-майор Мутафчийски: Очакваме резултатите от 4 повторни проби за коронавирус . 12| 3802 |07.03.2020 От кризисния щаб: Все още няма случай на коронавирус у нас . 8| 4208 |06.03.2020 Борисов говори по телефона с Нетаняху за коронавируса . 4| 3944 |06.03.2020 Няма засечен случай на коронавирус у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads