Реклама / Ads
5| 4605 |13.03.2020 НОВИНИ

Ангел Кунчев: Вълната на коронавирусът ще е два-три месеца

.
Ангел Кунчев
Ние сме в началото на епидемията. Вълната, която може да очакваме би следвало да е два-три месеца при нормални обстоятелства. Не всичко е изяснено около предаването. Надяваме се, че с промяна на времето, нещата ще се ограничат.
 

Това каза Ангел Кунчев на пресконференция след като НС гласува да се въведе извънредно положение. Пикът ще зависи от това какви мерки вземаме. Имаме няколко модела на реакции. Те показват че резултатът от тези мерки е различен. Испания върви по пътя на Италия. Виетнам ограничиха разпространението. Ако има клиника, това значи, че концентрацията на вируса  много по-голяма. 

 

Ген. Мутафчийски:

Има три деца с положителни проби, но са без клинични оплаквания и признаци на болест. Децата боледуват леко и не се наблюдава летален изход. В Италия няма смъртен случай под 50 години.

 

Болниците се нуждаят от кризисен регламент, за да може в много кратко време да се преобразуват в такива, в които да се лекуват болни от коронавирус. Един хирург не трябва да се прави на кардиолог, но има извънредни мерки. Социалното дистанциране е изключително важно. Има груби нарушения на тази карантина, за съжаление.

 

Няма нито една държава, в която без симптомни пациенти лежат в болница. Не може цялата държава да е болница. Достъпът на хронично болни до болниците не може да се прекрати. И сега работи, и утре ще работи „Пирогов“. Както работи болницата в Плевен и Габрово. Това бяха първите неща, които се направиха.

 

Тодор Кантарджиев:

Няма ли клиника, вирус трудно се хваща.  Децата много леко прекарват, един-два дни им тече носа. Е това е коронавирус при деца.

 

Томислав Дончев:

Бяха направени анонси как всеки да си промени поведението-от дистанциране до висока лична хигиена. Пътуванията в рисковите държави ще се ограничат. Това, че е обявено извънредно положение, не значи, че има нещо чак толкова извънредно. Тук основната тема е за допълнителни правомощия. Имаме прояви на социално безотговорно поведение.

 

Младен Маринов:

МВР спазва мерките на Националния щаб. До този момент разчитахме на самосъзнанието на всеки, който е под карантина. Но се оказа, че не всички имат такова самосъзнание. Карантината може да се въвежда по отношение на лица и територии. Крайно необходимо е да се приеме санкция, която да гарантира карантината.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5772 |12.03.2020 Ангел Кунчев: Не сме в пика на коронавируса, а в началото. Има проблем с кадрите . 0| 4759 |05.03.2020 Д-р Ангел Кунчев: Все още не знаем дали българинът, контактувал с болен, е заразен с коронавирус . 39| 38172 |05.03.2020 Искра Ангелова: Тук няма място за нас . 2| 5011 |05.03.2020 Д-р Ангел Кунчев: Коронавирусът протича по-тежко от грипа и е по-опасен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads