Реклама / Ads
16| 5167 |06.07.2020 НОВИНИ

Ген. Мутафчийски в разрез със СЗО за хидпоксихлорина

.
Хаосът в управлението на епидемията у нас продължава. Пореден повод за подобно заключение е изказването на ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски от днешния брифинг в Министерството на здравеопазването, което влезе в тотално противоречие с информация от Световната здравна организация само отпреди няколко дни.
 

Хронология на събитията

 

Все още хидроксихлорохинът не е отхвърлен като метод за лечение на COVID-19, заяви началникът на Националния оперативен щаб. По думите му в момента той се използва в цяла Латинска Америка, Африка и в някои европейски страни.

 

“Единственият препарат, който като че ли се утвърди в света за известно време, беше именно хидроксихлорохинът”, каза той.

 

“Спомняте си сагата, когато СЗО прекрати изследванията с него за известно време по повод съобщение в авторитетно научно списание. След една седмица се оказа, че тази статия не почива на достоверни данни, а на компютърни симулации. Това доведе до опровержение на списанието. След това СЗО възобнови проучванията, доколкото тя въобще е натоварена да прави такива проучвания”, обясни Мутафчийски.

 

Едно нещо обаче остана без коментар. Защото сагата не приключи дотам.

 

На 4 юли от същата организация обявиха, че ще спрат тестването на хидроксихлорохина и лопинавир/ритонавир върху хоспитализирани пациенти, защото е било установено, че смъртността не намалява.

 

Резултатите от междинните изследвания показват, че хидроксихлорохинът и лопинавир/ритонавир имат малък или никакъв ефект върху намаляването на смъртността при хоспитализирани пациенти с коронавирус в сравнение със стандартната грижа. Изследователите от Солидарния тест веднага прекратяват изпитанията, се казва в съобщение на СЗО, като се имат предвид големи многостранни тестове, които агенцията координира.

 

Ето обаче какъв бе коментарът на родния щаб за борба с COVID-19:

 

“Спомняте си сагата, когато СЗО прекрати изследванията с него за известно време по повод съобщение в авторитетно научно списание. След една седмица се оказа, че тази статия не почива на достоверни данни, а на компютърни симулации. Това доведе до опровержение на списанието. След това СЗО възобнови проучванията, доколкото тя въобще е натоварена да прави такива проучвания“.

 

Такава сага в действителност имаше. Наистина е спорен ефектът на медикамента върху заразени с коронавирус и не е ясно има ли действителна полза от неговия прием.

 

Хаосът е голям. Всеки действа на принципа "проба-грешка". Такова бе оправданието дори на премиера Бойко Борисов. Въпросът обаче е че има пълна липса на комуникация, камо ли аргументация на решенията, които касаят противоепидемичните мерки и респективно хората.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7496 |01.07.2020 Доц. Мангъров: Проф. Мутафчийски, с неговата мрачна прогноза, няма да се окаже прав . 17| 8060 |11.06.2020 И доц. Кунчев получавал заплашителни SMS-и като генерал Мутафчийски . 11| 10358 |04.06.2020 Илиян Василев: Авто-конграчулейшънсите на ББ и на Мутафчийски да не ви изненадват . 45| 13720 |04.06.2020 Цирк: Репортерки се нахвърлиха на колегата си от ТВ 7/8 заради въпрос към Мутафчийски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads