Реклама / Ads
1| 6208 |06.06.2017 НОВИНИ

Ген. Съби Събев: Идеята за общоевропейска армия е политическа романтика

.
Съби Събев
За специалистите идеята за обща европейска армия изглежда повече в областта на политическата романтика. Това каза ген. Съби Събев от Съюза на офицерите от резерва ”Атлантик” по БНР. Ген. Събев е бивш военен представител на България в НАТО.
 

Идеята за европейска армия е повдигана периодично, идеята за обща европейска отбрана датира от близо 65 години, припомни той.

 

В класическия смисъл на думата създаването на обща европейска армия означава изключително много ресурси, а европейските държави не могат и сега да покрият критерия на НАТО за 2% от брутния вътрешен продукт разходи за отбрана, подчерта ген. Събев: Ако говорим за европейска армия, това означава стандартизирано оборудване, единна подготовка, закупуване на редица оръжейни системи, поемането солидарно на разходите за всички тези неща.

 

Европейските държави и сега изпитват недостиг на отбранителни способности, които се компенсират главно благодарение на членството на САЩ в НАТО, отбеляза още експертът.

 

За да се превърне в незаобиколим фактор в глобалната сигурност, ЕС трябва да изгради капацитет за самостоятелни действия тогава, когато НАТО не може или не желае да се ангажира, изтъкна още Съби Събев:

 

Този капацитет включва както военни способности, така и граждански способности. Има създадени такива – жандармерийски сили, сили за охрана на границите, но трябват още. Същевременно военният капацитет не можа да бъде формиран до такава степен, че ЕС да го използва. Бойните групи на ЕС нито един път не бяха развърнати в реални операции. Сега тези мерки, които се предвиждат, е да се развият по-нататък европейските бойни групи и да се създаде механизъм за реалното им използване. Те са вече 17, със състав около 1500 души, с много висока готовност. България също е включена в една бойна група. Провеждат се учения, има дежурства.

 

Според ген. Събев тези бойни групи би следвало да се използват в ситуации, в които ЕС решава да се ангажира с управлението на кризи от смесен характер, които не са чисто военни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5248 |25.05.2017 ВСС събира номинации за шеф на ВАС . 2| 4456 |17.05.2017 Цветанов: На ГЕРБ бе идеята да се спре проктозакона за земите по Черноморието . 0| 5014 |15.05.2017 Кметът на Босилеград не уважи официално отбелязване на трагично събитие . 5| 5802 |01.05.2017 Социалистите се събират пред Народното събрание за празника
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads