Реклама / Ads
1| 2653 |23.07.2024 НОВИНИ

Ген. Валерий Залужни: Технологиите трябва да осигурят стабилността на украинската нация

.
Ген. Валерий Залужни Източник: БГНЕС
Посланикът на Украйна в Обединеното кралство, бивш главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни говори на конференцията на института Royal United Services Institute (RUSI) в Лондон (Land Warfare Conference 2024), която обсъди критични въпроси на сигурността, включително предизвикателствата, свързани с руската агресия и необходимостта от готовност за тяхното посрещане в бъдеще, информира Би Би Си.
 

Той постави специален акцент върху темата за готовността на обществата да се откажат от някои от своите свободи в името на мобилизацията на нациите срещу агресията.

 

"Може би най-трудният и най-важен компонент е обществената готовност, която се основава на честни и прозрачни комуникация между правителството и хората. Обществата трябва да се съгласи временно да се откажат от редица свободи в името на оцеляването. Съвременните войни, за съжаление, са тотални. Те не изискват само усилията на армията, а на обществото като цяло. Политиците могат и трябва да мобилизират нацията," отбеляза Залужни.





По думите му войната, започнала през 2022 г., е "напълно различна" от тази, която се води от 2014 г. Основната разлика, според него, са иновативните форми на прилагане на най-новите технологии.

 

"Днес вече сме измислили начин да се бием и да победим по-силните армии на 21 век. Очевидно е, че технологиите трябва да осигурят стабилността на украинската нация", подчерта Залужни и уточни, че руско-украинската война "все още не е война на бъдещето", а е "война на преходния период".

 

"Ако разглеждаме технологиите като ресурси, то днес, по различни причини, нито Украйна, нито Русия могат самостоятелно да ги овладеят в близко бъдеще. Това означава, че единственото решение може да бъде увеличаване на броя на човешките ресурси, участващи във военните операции", посочи Залужни.





"Днес, повече от всякога, в Украйна намират начини да оцелеят и да създават технологии. Но по очевидни причини те не могат да намерят токова мащабно приложение. От друга страна нашите партньори разполагат с ресурси, но няма приложно и практическо поле за тестването им. Само заедно ще можем да използваме ефективно ресурса, защото времето вече не е на наша страна", алармира бившият главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна.

 

Според него е напълно логично, че именно тези промени, изобретени на бойните полета на руско-украинската война, най-вероятно ще определят контурите на войните и военното изкуство през 21 век.

 

"И най-важното, те ще станат основата на цялата глобална система за сигурност на бъдещето", категоричен бе украинският посланик във Великобритания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2167 |23.07.2024 Калин Сърменов разкри мистерия на морското дъно . 0| 2147 |23.07.2024 Зеленски удължава военното положение и общата мобилизация в армията . 10| 9251 |23.07.2024 Недялко Недялков продаде агенция ПИК . 4| 2143 |23.07.2024 ЕС ще преведе на Украйна идния месец първия транш на стойност 1,4 млрд. евро от замразените руски активи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads