Реклама / Ads

0| 2531 |21.03.2022 НОВИНИ

Генчовска: Категорично осъждаме руските бомбардировки по цивилни сгради в Украйна

.
Теодора Генчовска Източник: БГНЕС
Категорично осъждаме военните действия на Русия срещу Украйна и жестоките руски бомбардировки по цивилни обекти, в т.ч. жилищни сгради, училища, детски градини и болници. Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска, която днес участва в редовното мартенско заседание на Съвета „Външни работи“ на ЕС в Брюксел, съобщиха от МВнР.

Европейските външни министри обсъдиха последните развития на руската военна агресия срещу Украйна, в т.ч. бъдещите действия на ЕС и възможности за засилване на подкрепата за Украйна, ситуацията в Мали и Етиопия. Те разговаряха с външния министър на Молдова Нику Попеску и подробно дискутираха ситуацията в страната в контекста на войната в Украйна.

 

„Министър Генчовска отбеляза значението на всеобхватните санкции срещу режима в Москва, които намаляват ресурсите на агресора. Подчертана беше необходимостта от активна борба с руската дезинформация и продължаване на дипломатическите контакти с трети държави, с акцент страните от Западните Балкани“, се казва в съобщението.

 

Пред молдовския си колега министрите на държавите членки подчертаха пълната подкрепа на ЕС за териториалната цялост и суверенитет на Молдова. „Република Молдова се намира в много трудна ситуация, заради руската военна агресия срещу Украйна. Страната  приема хиляди бежанци и се нуждае от нашата подкрепа и солидарност", изтъкна българският първи дипломат. "България е убеден и последователен поддръжник на европейската перспектива за Кишинев, при спазване на съществуващите процедури“, допълни българският министър.

 

В рамките на съвместната сесия на министрите на външните работи и отбраната, посветена на Стратегическия компас, министрите Теодора Генчовска и Драгомир Заков подчертаха променената геостратегическа среда в резултат от руската военна агресия срещу Украйна.

 

„ЕС трябва да е по-добре подготвен и екипиран, за да може да даде адекватен отговор на променените по обем и вид заплахи“, подчерта българският първи дипломат и посочи, че по-нататъшното засилване на стратегическото партньорство с НАТО е от огромно значение.

 

Съвместната сесия на външните и военните министри на ЕС прие проекта на Стратегическия компас, който предстои да бъде одобрен от Европейския съвет по-късно тази седмица.

 

В рамките на Съвета „Външни работи“ министър Генчовска участва в работна вечеря, посветена на европейската перспектива на Украйна, както и в работна закуска на външните министри на ДЧЕС с техния колега от Република Северна Македония Буяр Османи.

 

„България високо оценява присъединяването на държави кандидатки от Западните Балкани към санкциите на ЕС срещу Руската федерация. Това е показател за европейските ценности, които тези държави споделят“, отбеляза Теодора Генчовска.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2502 |17.03.2022 Министър Генчовска: ЕС и НАТО са обединени, както никога преди . 0| 2769 |15.03.2022 Ген. Запрянов: Провеждаме странна политика - хем сме в НАТО и осъждаме войната, хем не съвсем . 0| 4103 |14.03.2022 Атлантически съвет категорично: Какво е състоянието на МиГ-29 и СУ-25? Ремонти в Русия и Беларус са невъзможни . 0| 2692 |09.03.2022 Асен Василев категорично: Лукойл може да работи с до 100% неруски петрол
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ