Реклама / Ads
0| 4655 |26.05.2022 НОВИНИ

Генерал Ходжис пред ”Ди Цайт”: Путин е брутален агресор, но не е луд

.
Бен Ходжис
В обширно интервю за германското издание ”Ди Цайт” генерал Бен Ходжис коментира заплахата, че Русия може да използва ядрено оръжие. До 2017 година той е главнокомандващ на войските на САЩ в Европа. 64-годишният офицер е женен за германка и живее във Франкфурт на Майн.
 

Ходжис гледа сериозно на заплахата, но въпреки това смята, че ядрен удар е малко вероятен - защото не носи на Путин тактическо предимство. Генералът все пак предупреждава, че в случай на ядрен удар Западът и НАТО ще отговорят.


"А отговорът ще бъде опустошителен за Русия. Впрочем, изобщо не се налага този отговор да бъде ядрен. (…) Можем да си представим няколко неща. Нашите стелт изтребители F-35 могат да унищожат руските подразделения в Украйна - това няма да отнеме много време. Владимир Путин може да загуби и по-голямата част от Черноморския си флот и да понесе още доста други загуби. Отговорът на западните войски във всеки случай ще бъде опустошителен за руската армия. И то без използване на ядрено оръжие."


В отговор на въпроса дали Путин действа рационално, генерал Ходжис споделя убеждението си, че руският лидер в крайна сметка няма да рискува разпалването на ядрена война.


"Той е брутален агресор, но не е луд. Освен това наоколо му има хора, които трябва да знаят, че животът продължава и след Путин. Защото правилата са такива, че той не може сам да натисне копчето. Освен това предполагам, че нашето правителство е дало ясно на Кремъл да разбере какво ще се случи, ако някой взриви атомна бомба.", пише още DW.


Журналистите от "Ди Цайт" припомнят на генерала възгледа на германския философ Юрген Хабермас, че никой не може да спечели война срещу една ядрена сила. В отговор Ходжис коментира: "Според руската ядрена доктрина ядрено оръжие може да се използва само ако някой нападне Русия. Но ние не заплашваме Русия. Най-важното е ясно да покажем, че твърдо оставаме отсам червената линия. Тази война няма да доведе до нахлуване в Русия. НАТО няма абсолютно никакъв интерес към каквото и да било парче от Русия."


Преди време Бен Ходжис е публикувал почти пророческа книга. В нея той описва как след една пандемия, изтощила Европа и САЩ, Русия и Китай се съюзяват и нападат отслабените държави от НАТО. Как самият автор гледа сега на тези свои предсказания?


"Надцених руснаците", казва той. "Знаех, разбира се, че и във властта, и в армията има корупция. Не осъзнавах обаче колко дълбоко е това блато. Очевидно много хора са прибрали доста пари в джоба си, а войниците изобщо не са получавали онова, от което са имали нужда. Като го преосмислям сега – всичко си съвпада. Ако внимателно анализираме руските операции от последните години – Грузия, Сирия, Крим – веднага ще видим, че в бойните действия участва само малка част от въоръжените сили на Русия, най-вече десантчици, специални части и наемниците от "Вагнер". По-голямата част от армията изобщо няма опит."


По-нататък в интервюто Ходжис разказва за много интересния си разговор с някогашния главнокомандващ на финландската армия: "Попитах го защо според него руснаците не мобилизират и запасняците. А той ми обясни, че повечето от тези резервисти нямат нито снаряжение, нито са обучени, а и изобщо не смятат, че са длъжни. С други думи, няма някакви дивизии, които само чакат да бъдат пратени на фронта. Според досегашните изчисления руснаците са в състояние да съберат 900 000 боеспособни войници, днес обаче мисля, че едва ли са повече от 500 000. Просто Путин има прекалено много мъртви души в армията си. Това е следствие от класическа корупция. Генералите заявяват, че трябва да плащат на толкова и толкова войници, но всъщност плащат на не повече от половината. Останалите пари прибират началниците."


Бен Ходжис цитира един известен германски военноначалник от по-миналия век: "Пруският генерал и военен теоретик Карл фон Клаузевиц пише, че при всяко настъпление идва един кулминационен момент, когато нападателите губят енергията за по-нататъшно настъпление. Според мен в момента руснаците преживяват точно този кулминационен момент. В близките седмици украинците могат да започнат контранастъпление. Обаче: когато руснаците осъзнаят, че са достигнали кулминационната точка, тогава те ще започнат да нанасят още по-тежки удари с онова, с което разполагат, тоест - с още повече артилерия. И положението може да стане още по-ужасяващо."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3099 |26.05.2022 Украйна разследва близо 14 000 предполагаеми военни престъпления . 0| 3133 |26.05.2022 Двама руски войници се признаха за виновни за военни престъпления пред украински съд . 0| 4119 |25.05.2022 Гриша Ганчев с големи разкрития за натиска „от предните на власт“, вкарва ред и дисциплина в ЦСКА . 0| 3099 |25.05.2022 Депутати предлагат 24 май за национален празник. ПП и „Възраждане“ - против

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads