Реклама / Ads
0| 3111 |25.05.2022 НОВИНИ

Депутати предлагат 24 май за национален празник. ПП и „Възраждане“ - против

.
Източник: БГНЕС
Парламентарната група на ГЕРБ внася предложение в Народното събрание за промени в кодекса на труда, с който да бъде обявен за национален празник 24 май. По думите на вносителите този ден обединява българският народ, превръща се в измерител на неговата емоционалност и в който ден българите засвидетелстват своята ценностна система и отправят послание към целият свят.
 

„Датата 24 май е най-уместна за национален празник, тъй като не разделя българското общество“, смята бившият просветен министър и настоящ депутат Красимир Вълчев. По думите му кирилицата е една от най-разпознаваемите в цяла Европа.

 

Той се аргументира с това, че вчера всички са почувствали настроението на хората и са видели, че именно на 24 май по улиците на българските градове има „най-много хора, усмивки и цветя“.

 

„Денят, който ни обединява, трябва да възпитава ценности. Денят на пресветите братя е именно такава дата“, категоричен бе Вълчев.

 

От парламентарната група на „Възраждане“ категорично възразиха. Депутатите на Костадин Костадинов няма да подкрепят идеята на ГЕРБ датата 24 май да е националният празник на България.

 

„Категорично сме против, защото това е стара, претоплена идея, която периодично се появява. Без 3 март – денят на свободата, нямаше да има кой да празнува деня на буквите и българската писменост и култура. Така че не виждам причина това да се прави, освен за пореден път да претоплим стари русофобски манджи“, обясни лидерът на „Възраждане“.

 

От „Продължаваме Промяната“ също не са съгласни 24 май да стане национален празник, заяви пред журналисти в парламента народният представител от ПП Благовест Белев.
 
„24 май е един от малкото празници, по които има абсолютен консенсус в обществото. Не е коректно 24 май да се използва като разделителна линия. ГЕРБ имаха възможност в продължение на 12 години да направят, каквито желаят промени“, добави той. Според него ГЕРБ искат да предизвикат разногласие и не е коректно спрямо обществото. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3084 |25.05.2022 „Аз вас ще ви оправя“: Депутати от ДПС твърдят, че премиерът отправил заплахи към тях . 0| 3099 |20.05.2022 Министри обясняват на депутатите за „Български пощи“ и украинските бежанци . 0| 3650 |19.05.2022 Изненадващо посещение на Петков в НС. Събра депутатите си в стаята на ПП . 0| 3378 |19.05.2022 Депутатите ще решават за оставката на зам.-шефа на НС след скандалите с Атанасова от ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads