Реклама / Ads
0| 3010 |22.12.2022 НОВИНИ

Генералният директор на МААЕ се среща с ръководителя на ”Росатом”

.
Запорожската АЕЦ е най-голямата в Европа. Тя е под руски контрол от м. март, но за продължаващите обстрели в зоната на централа взаимно се обвиняват и руската, и украинската страна.
 

Русия се е съгласила с "голяма част" от предложенията на Международната агенция за атомна енергия за установяване на зона за сигурност около Запорожката атомна електроцентрала. Тя е най-голямата в Европа и е под руска окупация от м. март. Това написа в Туитър генералният директор на агенцията Рафаел Гроси след новия кръг от преговори в Москва с руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом".


Целта на инициативата на Международната агенция за атомна енергия е да предотврати ядрена катастрофа при неспиращия обстрел на централата, която е под руски контрол от първите дни на войната. Предложението на Международната агенция за атомна енергия предвижда Русия да изтегли тежките оръжия от района.


Губернаторът на окупираната от Русия Запорожка област Евгений Балицки коментира, че Международната агенция за атомна енергия "не е в състояние и няма достатъчно правомощия" да спре обстрела на Запорожката атомна електроцентрала.

 

В изявление на "Росатом" се казва, че ръководителят на руската компания Алексей Лихачов е провел "съдържателна, полезна и откровена" дискусия с Рафаел Гроси.

В изявлението се отбелязва, че на срещата са присъствали и представители на министерствата на отбраната и на външните работи, на ядрения надзор от "Ростехнадзор" и на военните.

 

"По време на срещата бяха обсъдени подходите за създаване на зона за защита в Запорожската АЕЦ. Беше отбелязано значително сходство на позициите по проекта на декларация за създаване на такава зона. Преговорите ще продължат с разбирането за необходимостта от постигане на взаимно приемлив текст във възможно най-кратък срок", се казва в съобщението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3471 |22.12.2022 Директорът на АГ болница ”Шейново”: Има смущаващи факти около случая с разменените бебета . 5| 3970 |21.12.2022 Директорът на болница ”Шейново” за разменените бебета: Низ от ужасни, случайни обстоятелства . 0| 2832 |21.12.2022 Мъск подава оставка като изпълнителен директор на Twitter? . 2| 3860 |21.12.2022 Директорът на Народния театър образува дело срещу Велислав Минеков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads