Реклама / Ads
8| 5224 |26.03.2008 НОВИНИ

Генералска раздумка по икиндия

.
Ваньо Танов: "Надявам да не изляза обвиняем вместо тези, които наистина поддържат връзки с "оперативно интересни лица". Валентин Петров: "Двамата бивши генерали от МВР стоят изцяло зад скандала в службите."
 

Вестник Стандарт обяви хотел "Кристал палас" за новото място за завери на топченгетата. По обяд вчера на съседни маси там се оказаха най-заклетите врагове под пагон. На едната седяха главният секретар на МВР Валентин Петров и съветникът му Иван Йовчев, на другата - депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, бившият шеф на антимафиотите Ваньо Танов и журналистът от Нова тв Георги Коритаров. Това видя и журналистът от "Стандарт" Димитър Илиев. Час по-късно папарашки снимки на Танов, Атанасов и Коритаров се появиха във всички агенции и сайтове, пише Стандарт и помества интервюта с генералите Танов и Петров. Frognews.bg публикува тези интервюта без редакторска намеса 

v_tanov.jpgВ МВР няма как да натопиш корумпирания шеф официално, казва Ваньо Танов  

- Г-н Танов, как се озова Валентин Петров в същото кафене в хотел "Кристал Палас", където сте и вие с ген. Атанасов?
 - Предполагам, че ни правят външно наблюдение. Появи се заедно с един от съветниците си Иван Йовчев 15 минути след като ние влязохме. Само че ние не се крием. Говорим си дали един огромен скандал като този с Иван Иванов може лесно да се прикрие.
 - Поздравихте ли се?
 - О, да. И дотук. Казал съм мнението си за него.
 - Страх ли ви е, че могат да ви задържат?
 - Изненадам съм как у нас се прави всичко възможно да се прикрие истината и тя да не излезе наяве. Ако това е начин да затворят устите ни за фактите, ще е много жалко.
 Разпитваха ме вчера във Военна прокуратура и аз съм обяснил подробно какво имам предвид. Има неща, които няма как да се укрият, както и действия, които са задължителни при всяка разработка.
 - Основният въпрос е дали ръководството на МВР е знаело за разработката срещу Христо Халваджиев и дали е научило, че в нея е хванат и висшият служител от ГДБОП?
 - Няма как да не е знаело. Първо, няма как да не знае за разработката срещу Халваджиев. Всяко искане за подслушване има задължителни атрибути. Разписва се шефът на службата за оперативна и техническа информация. На титулната страница вдясно стои подписът на съдията, който дава разрешението. Преди това обаче на дясната страна искането трябва да бъде подписано от главния секретар на МВР и от вътрешния министър. Дори да приемем, че в този момент той е бил в чужбина, това трябва да бъде санкционирано от упълномощен негов заместник. Във всеки случай той може да е различен в зависимост от това кой е определен да замества министъра.
 От друга страна, ако по разработката е установено, че в нея има служители на МВР, шефът на ДОТИ трябва да докладва на шефа на направлението "Вътрешна сигурност" Диян Нанов, който от своя страна трябва да докладва на висшето ръководство. Аз съм сигурен, че той е направил това, защото законът го задължава. Важно е да се научи какво е станало оттам нататък.
 Много е лесно да се провери дали тази разработка е надлежно изведена в регистрите на МВР, кой какво е разписвал. За съжаление повече не мога да кажа, защото бих издал класифицирана информация.
 - Но вече ви обвиниха, че не подкрепяте с факти твърденията си.
 - Напротив, заявих достатъчно много. И то не в медиите - заради прословутата класифицирана информация, която нямам право да разгласявам. Пред депутатите от парламентарната комисия обаче разказах доста неща. И какво се случи след това? Вместо да се предприемат някакви действия, депутатите започнаха под сурдинка да разпространяват информацията, но официално заявиха, че не съм казал нищо съществено и конкретно.
 - Това означава ли, че депутатите от парламентарната комисия се опитват да омаловажат случая?
 - Вероятно. Мисля, че казахме достатъчно фактология, а те имат правомощията да проведат подобно разследване докрай. Ако им стиска. Но е факт, че аз изпаднах в патова ситуация. Още когато напусках, казах, че го правя с мотива, че тази система е изчерпала потенциала си, за да разследва организираната престъпност. Сега не мога да говоря, защото издавам тайни. Когато говоря пък, никой не чува това, което е важно.
 Подобна е системата в цялата държавна власт. В МВР например никой офицер не може да докладва самостоятелно в прокуратурата, ако е свидетел на престъпление. Защото първо трябва да се допита до прекия си началник. Ако пък е за висш полицейски шеф, става страшно. Очевидно началникът му трябва да стигне в йерархията догоре, за да попита дали да се докладва подобно нещо. Това фактически блокира каквито и да са опити за борба с корупцията.
 - Има ли защо да се притеснявате от въпросите на Военната прокуратура?
 - Ами, честно казано, не знам. Предполагам, че все могат да се хванат за нещо от думите ми. Но понеже говоря истината, се надявам да не изляза обвиняем вместо тези, които наистина поддържат връзки с "оперативно интересни лица". Би било абсурдно да бъда аз вместо Валентин Петров.
 Но трудно си обяснявам факта, че след като разработката е докладвана, как уличените лица изхвърлят накуп 15 мобилни телефона. Както и не приемам аргумента, че нямало как да установят дали това е била картата на Иванов, а предплатена.
 Лесно се установява и се издава разрешение за подслушване на тази карта. Това са елементарни неща. Всъщност най-страшният въпрос е защо се налага депутат да даде разработката 3-4 месеца по-късно, за да бъде арестуван бандит като Иван Иванов. Впрочем, доколкото знам, и главният секретар на МВР Илия Илиев също не е разписал назначаването на Иван Иванов за зам.-директор на ГДБОП.


 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

v_petrov.jpgТвърдят, че не се понасят, а пият кафе заедно, чуди се главният секретар на МВР Валентин Петров

- Г-н Петров, вие ли направихте снимките на Атанас Атанасов и Ваньо Танов в "Кристал Палас"?
 - Не. Откъде да знам кой е снимал. Очевидно тези хора доста ги е страх, когато се срещат. Ако исках да имаме снимки, щях да извикам непознати за тях хора и да ги щракнат.
 - Как ще коментирате срещата между о.р. генералите Ваньо Танов и Атанас Атанасов, на която станахте свидетел?
 - Тази среща потвърждава, че двамата бивши генерали от МВР стоят изцяло зад скандала в службите. В публичното пространство обаче двамата твърдят, че отношенията между тях са непоносими и буквално не могат да се гледат. Това обаче явно не е така. Има една много добра стиковка и е очевидно, че по този начин готвят поредните си стъпки.
 - Съзирате ли по-голяма политическа ос в атаката срещу Румен Петков? Това достойна цел ли е, за да се обединят ГЕРБ и ДСБ?
 - Политически коментари не искам да правя. Виждам и анализирам фактите.
 - Установи ли се кой е разписал разработката срещу Христо Халваджиев, от която изскочи името на зам.-шефа на ГДБОП Иван Иванов?
 - За съжаление не мога да коментирам въпроси, които се разследват от прокуратурата. Думата имат само магистратите.
 - А установихте ли дали е докладвано в МВР за прословутата справка, по която "протичат" разговорите на задържания антимафиот Иван Иванов?
 - Също не мога да коментирам заради разследването на прокуратурата.
 - Вие самият не знаехте, така ли?
 - Ще го кажа пределно точно - това, че се работи по Иван Иванов, не го знаех. Всъщност внушението, че това е справка, не е така. Това не е справка, защото в подобен документ има атрибути - регистрационен номер, дата на изготвяне, печат, адресат и т.н. Тя би трябвало да се движи по съответния ред в съответните екземпляри.
 - Но въпреки това Военна прокуратура образува дело срещу Иван Иванов?
 - Аз въобще не коментирам автентичността на разговорите на Иван Иванов. Казвам, че това не е истинска справка, така както се пишат в МВР.
 - След като вътрешният министър Румен Петков призна, че се е срещал с "лица, представляващи оперативен интерес", сега е важно дали това са Пламен Галев и Ангел Христов от Дупница?
 - Нямам навика да коментирам изявления на началника си.
 - Ако вътрешният министър се е срещал, то е логично и вие като главен секретар и шеф на професионалното ръководство също да сте се срещали?
 - Не мога да коментирам. Аз когато се срещам, ги провеждам по съответния ред.
 - Говоря за срещи - докладвани след съответното искане от оперативния работник и т.н.
 - Не мога да коментирам подобни неща.

Димитър Илиев

krstal_palas.jpg

applyTextSize()
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5340 |25.03.2008 Илия Илиев - арестуван . 3| 4863 |25.03.2008 БСП иска оставката на зам. кмета по чистотата на София . 1| 4800 |25.03.2008 Малкият клюн остава зад решетките . 0| 4712 |25.03.2008 Учат държавните служители на френски език

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads