Реклама / Ads
14| 5384 |01.11.2022 НОВИНИ

Георги Ангелов: С една духалка може да навъртиш огромни сметки

.
Георги Ангелов
С една духалка може да навъртиш огромни сметки. Това заяви Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество.
 

На въпрос относно това дали би имало разлика в цената на тока, ако АЕЦ „Белене” работеше, той коментира: „Сегашната цена на АЕЦ „Козлодуй” е ниска, защото вече са изплатени всички разходи по нея. За АЕЦ „Белене” тепърва трябва да се изплащат големи суми, а това пречи енергията да е евтина. Ако работеше сега централата, това нямаше да доведе до корекция на цената.”

 

 „През август и септември, когато беше скъпия газ, хората не са се отоплявали. Те го сравняват с предходните ноември и декември, а тогава цената беше такава. Същият месец на предишната година беше по-евтино, това е проблемът”, смята той.

Той обясни и поскъпването на пелетите: „Много хора се уплашиха от високата цена на газа, казаха си „дайте да си купим пелети”, имаше свръхтърсене при липса на предлагане и това вдигна цената на пелети.”

 

„Знаете, че енергийната бедност зависи от цената на енергията – когато е по-висока, по-малко хора могат да си я позволят, от доходите и от това каква е сградата – дали е изолирана и т.н. Цената на енергията в последно време расте, доходите – не чак толкова. Имаме нужда от енергийни и финансови мерки, въпросът е как да ги финансираме вторите”, каза той.

 

„Струва ми се, че ние отидохме с много голяма щедрост към подпомагането на бизнеса. Ние даваме средства на всички бизнеси – дори и на тези, създаващи инфлацията, които печелят от кризата. Ние трябва да спрем това, трябва да ги прехвърлим от бизнес към домакинства. Ние подпомагаме дори „Лукойл”, коментира още той.

 

Той обсъди и двойната тарифа на тока: „На теория това работи, но на практика – не. Проблемът е, че това се прилага на ниво електромер, но всеки може да си открие колкото си иска електромери – на гаража, на втория етаж, на третия етаж. Можеш да ползваш така помощта 18 пъти. Докато това е на ниво електромер, просто не работи. Ако е на ниво ЕГН – знаем кого подпомагаме, тогава е съвсем различно.”

 

"Почти през цялото време свободният пазар беше по-евтин и затова всички фирми искаха да излязат на него. Сега в кризата е обратното.в криза трябва да правим неща, които решават кризата. Дългосрочните мерки си работят дългосрочно, но погледнете ситуацията – 20 години свободният пазар винаги е бил по-евтин, и това беше идеята – домакинствата да излязат на него, за да ни е по-евтино. Имаме свръхпечалба в енергетиката – защо да вдигаме цената за хората? Няма нужда от това", допълни още Ангелов.

 

Той също така смята, че е важно да знаем кои са енергийно бедни и към тях да се насочи помощта, а тези, които могат да си купят климатик, да не получават тази помощ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3376 |29.10.2022 Доц. Георги Лозанов: Скептичен съм, че парламентът ще „роди” редовно, работещо правителство . 5| 4884 |29.10.2022 Никола Минчев, ПП: Няма да искаме оставката на Вежди Рашидов. От пет комисии не взехме нито една . 14| 9831 |28.10.2022 Георги Атанасов: На какво отгоре да ни пуснат в Шенген? . 0| 2884 |27.10.2022 Съдът остави под домашен арест гробарят Георги Енев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads