Реклама / Ads
11| 7168 |19.05.2021 НОВИНИ

Георги Ганев за ББР, кредитите и Пеевски: Цяло село знае, че връзка има

.
Господин Цонев е прав в искането за конкретни факти, когато се говори за свързаност между физически и юридически лица. Но господин Кирил Петков правилно каза “може би”. В България трудно се установява нещо такова. Това е един от големите проблеми на българския Преход.
 

Това заяви в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" депутатът от 45-тото Народно събрание и председател на Бюджетната комисия в парламента Георги Ганев. 


"Знаем, че господин Пеевски дълги години "нямаше медии". Пък един ден произнесе фразата “моите медии”. Стана обективен факт от един момент нататък, но дълго време се говореше същото, то цяло село знае, че връзка има", посочи още Ганев. 


По думите му скандалът с Българската банка за развитие е на няколко нива. Един от най-преките проблеми е свързан с простичкия факт, че ББР няма право да отпуска кредити с подобни размери. 


"Заобикалянето на основната цел става по нашенски - все едно такива правила няма. Най-често талантливи юристи разписват нещата така, че да се окажат чисти. Такива кредити противоречат на духа на създаване на тази банка, на целите й. С тези кредити ББР отрича тази причина, но потвърждава съществуването на олигархични кръгове. Влиза се в кредитирането на едни съмнителни начинания. Изглеждат свързани със съмнителни кръгове, за които знаем отпреди. И захранва с ресурс този тип проекти, които пречат на по-бързото развитие на българското стопанство", посочи Ганев.


Той обясни, че по всяка вероятност на хартия всичко е изрядно и задълженията са обслужвани така, както са отпуснати. Това обаче според Ганев означава, че са получени благоприятни условия от самата банка, което отново поражда съмнения.

 

"Това е единствената държавна банка. Това намирисва на злоупотреба с публичен ресурс. Според мен контролът е работа на министъра - да влезе, да види банката изпълнява ли задачите, дали се държи коректно с публичните пари на държавата. Ако се установи несъответствие би следвало да се носи най-малко професионална отговорност. Надявам се, че тази поредица от стъпки ще се следва от тук насетне", смята Ганев. 

 

Проблем е и избирателният начин, чрез който се оперира с публичен ресурс - практика, разпространена в България. 

 

"Публичен ресурс се чопли връзкарски във финансови институции. Проблемът е, че се изкривява конкурентната картина. Това води до факта, че България продължава да е най-бедната в ЕС", обясни още Ганев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3957 |19.05.2021 И ОДМВР-София вече е с нов директор. На поста застава Георги Тотков . 13| 5821 |18.05.2021 Георги Кадиев: Представете си шефовете на ЦРУ и ФБР да излязат в 4-месечен неплатен отпуск . 4| 4014 |17.05.2021 Още рокади в НАП: Георги Димов е новият зам.-директор . 2| 4284 |17.05.2021 Георги Кадиев: ББР е играчка на властта, НАП - самолетоносач

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads