Реклама / Ads
1| 4593 |07.03.2024 НОВИНИ

Георги Георгиев, адвокат на Червения пират: Неглижиране и изместване на темата от същността

.
Адв. Георги Георгиев
“Това момче не може да бъде наказателно отговорен. Той не е пригоден за целите на наказателния процес. Той определено има някаква форма на психическо страдание, може би биполярно разстройство. Грехота е да бъде държан и съден в такива условия, при положение, че може да му се помогне”. Това каза в предването "Честно казано с Люба Кулезич" адв. Георги Георгиев, служебен защитник на мъжа, наричан от службите Червения пират. “Това е едно неглижиране и изместване на темата от същността”, каза той.
 

Авокатът призова спешно да се направи психиатрична експертиза на мъжа, която обаче към този момент не е назначена.





Шефът на ГДБОП излезе с откровенно странната теза, която звучеше от устата му почти като твърдение, че заплахите към съдия Владислава Цариградска идват не от криминални групи, а от мъж, живеещ отшелнически начин на живот. Той нарече мъжа "Червеният пират".

 

В същото време самата съдия посочи, че заплахи към нея е имало от страна на убития Мартин Божанов - Нотариуса, познат от разследвания на Антикорупцинния фонд (АКФ) като участник в криминални схеми. След убийството му, заплахите продължиха. Стар похват в съветските държави е да се приписват престъпления от голям обществен интерес на хора с психични разстройства", заяви тя след изявлението на ГДБОП.

 

Като Червеният пират бе задържан Илко Захариев, чийто служебно назначен адвокат е Георги Георгиев.

 

През 2023 година има подобно на настоящето дело, свързано с мъжа, каза адвокатът. “Тогава някога обаче следите му се губят, вероятно е започнал скитнически начин на живот”, обясни той. 


Адв. Георгиев посочи, че е много вероятно този човек да бива употребяван, защото и преди е влизал в обсега на службите. По думите му в възможно “Червеният пират” да бива употребяван “дали от службите, дали от хора, които целят да дестабилизират сигурността на страната, да всеят смут и страх в цялото общество.


“Стилистиката на тези заплахи е абсолютно неприсъща за този човек. Видимо той е човек на културата, на изкуството. Той се интересува от книги, от рисуване. Той ме помоли не за храна, не за четка и паста за зъби. Помоли ме за дебелия том на Шекспир и тетрадка с химикал. Когато го доведоха с белезниците, държеше един дебел том на Адам Смит”, разказа адвокатът. 







 “В мейлите има групиране към институции. Не виждам как този човек би седнал да групира мейли”, каза още той.


“Той каза, че е намерил смартфоните, открити в него, в боклука. Убеден съм в това, защото го знам и от баща му, който се появи”, каза адвокатът. “Бащата е ангажиран. Иска да го вземе при себе си, да го настани в психиатрична клиника, което може би е най-добрият вариант, за да има момент на опознаване между двамата”. 


По думите на служебния защитник на мъжа, задържан като Червения пират, лекар е потвърдил, че мъжът подлежи на лечение и има шанс, ако се полагат грижи за него, да се социализира. 


“Не изключвам възможността да е съпричастен към написването на тези мейли, но ми се струва крайно невероятно, предвид неговото изказност, стилистиката, нагласите му”, посочи адв. Георгиев. 


“В случая по-скоро се стига до едно политическо напрежение и в съдебна система, и се всяка страх в обществото, несигурност”, каза той. 

 

“Това е едно неглижиране и изместване на темата от същността”, коментира адвокатът. 







“От 70 години прокуратурата ни се управлява от Кремъл. Хората, които се назначават да я ръководят, са изцяло подвластни на Кремъл”, посочи още той. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2488 |07.03.2024 Йоловски иска да сложи край на печатите по документите . 23| 10306 |07.03.2024 Георги Георгиев, БОЕЦ: Пътната карта с "Газпром" - описание на престъпление. Убиецът на Нотариуса е от МВР . 0| 2434 |07.03.2024 Нетаняху категоричен: Израел ще продължи офанзивата си срещу Хамас, включително в Рафах . 11| 3103 |07.03.2024 "Изпочупиха пръстите на ръцете ми с отвертка". Украинците, пленени от Русия и защо ЕС трябва да окаже натиск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads